Τα συμπτώματα όσων έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) του κορωνοϊού διαφέρουν από τα κλασσικά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 σύμφωνα με νέα μελέτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Επιστήμονες από την Αυστραλία αναλύοντας τη συμπτωματολογία των ασθενών που έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Δέλτα παρατηρούν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι διαφορετικά από εκείνα που μέχρι πρότινος παρατηρούνταν σε άτομα που έχουν νοσήσει από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Εν μέρει αυτό είναι αναμενόμενο καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με ότι αυτό συνεπάγεται για το ανοσοποιητικό του σύστημα και τη συμπεριφορά του ιού όταν εισέρχεται στον καθένα εξ ημών.

Ποια είναι λοιπόν τα συχνότερα συμπτώματα της Δέλτα; 

Αναλύοντας δεδομένα από σύστημα αυτο-αναφοράς συμπτωματολογίας (app) που έχει δημιουργήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 έχουν πλέον αλλάξει τώρα που κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα, συγκριτικά με ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Ενώ ο πυρετός και ο βήχας εξακολουθούν να είναι τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης και ο πονοκέφαλος και ο πονόλαιμος επίσης αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς, σπανίως αναφέρει κάποιος με παραλλαγή Δέλτα ρινική καταρροή. Ακόμα, η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) που συνόδευε τις άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τώρα πια αναφέρεται ένατη ως προς τη συχνότητα της.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές στην συμπτωματολογία μπορεί να αποδίδονται στον τρόπο που αλλάζει ο ιός ή στο γεγονός ότι οι ασθενείς που αναζητούν ιατρική βοήθεια είναι πια σε στάδιο που νοσούν σοβαρότερα, ενώ λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νεότερα άτομα που με τη σειρά τους τείνουν να έχουν ηπιότερη συμπτωματολογία.

Οι ειδικοί λοιπόν τονίζουν ότι, παρούσης της μετάλλαξης Δέλτα ας μην θεωρούμε ότι η ρινική καταρροή και λίγος πονόλαιμος είναι απλά ένα κρυολόγημα, καθώς μπορεί να σηματοδοτεί λοίμωξη Covid-19.

Διαβάστε επίσης: 

Εμβόλια για τον κορωνοϊό – AstraZeneca, Pfizer, Moderna: Πόση κάλυψη παρέχουν από τη μετάλλαξη Δέλτα;

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού – Ποιο σύμπτωμα προστέθηκε