Τα ερευνητικά στοιχεία συνεχίζουν να αυξάνονται υποδεικνύοντας ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν νοσήσει από COVID-10 εξακολουθούν να υποφέρουν από διάφορα συμπτώματα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Μια ενδελεχής ματιά στα δεδομένα εντείνει αυτή την ανησυχία, δείχνοντας σημαντική μείωση στη νεφρική λειτουργία στους ασθενείς με μακρά COVID-19 -ακόμα και σε αυτούς που είχαν ήπιες λοιμώξεις.

Τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Washington και δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Society of Nephrology, δείχνουν ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης νεφρικής βλάβης καθώς και χρόνιας και τελευταίου σταδίου νεφροπάθειας.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την κρίσιμη σημασία της προσοχής στη νεφρική λειτουργία και νόσο κατά την περίθαλψη ασθενών με COVID-19. Αν η φροντίδα των νεφρών δεν αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής στρατηγικής μετά την οξεία COVID-19, θα χάσουμε ευκαιρία να βοηθήσουμε ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι η λειτουργία των νεφρών τους έχει μειωθεί λόγω του ιού», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Ziyad Al-Aly, MD, επίκουρος καθηγητής ιατρικής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία με πληροφορίες υγείας από π1,7 εκατομμύρια υγιείς αλλά και ασθενείς με κορωνοϊό βετεράνους, εκ των οποίων οι 89.216 είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση COVID-19 και επιβίωσαν από οξεία φάση (τις πρώτες 30 ημέρες της νόσο).

Οι ασθενείς ήταν κυρίως άνδρες στο τέλος της έβδομης δεκαετίας της ζωής τους, με τους ερευνητές να αναλύουν, επίσης, δεδομένα από 151.289 γυναίκες -οι 8.817 είχαν COVID-19- και ενηλίκους όλων των ηλικιών. Από τους ασθενείς με COVID-19, οι 12.376 (13,9%) χρειάστηκαν νοσηλεία, και από αυτούς οι 4.146 (4,6%) εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

«Ο κίνδυνος μειωμένης νεφρικής λειτουργίας είναι υψηλότερος στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Είναι, όμως, σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο κίνδυνος αφορά όλους τους ασθενείς, ακόμα κι εκείνους με ηπιότερη COVID-19. Είναι κρίσιμο να ανακαλύψουμε τη νεφρική δυσλειτουργία πριν το πρόβλημα εξελιχθεί και γίνει δυσκολότερη η θεραπεία του. Αλλά τα προβλήματα των νεφρών συνήθως δεν εντοπίζονται άμεσα. Βάσει της έρευνάς μας, είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να το κάνουν αυτό σε ασθενείς COVID-19, διαφορετικά θα έχουμε πολλές απώλειες και θα αντιμετωπίσουμε πιο προχωρημένες νεφροπάθειες στο μέλλον», συμπληρώνει ο ειδικός.

Συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν μολύνθηκαν από τον ιό, οι ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία διέτρεχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο σοβαρού περιστατικού στα νεφρά, όπως η χρόνια νεφρικής νόσος, 30% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης οξείας νεφρικής βλάβης και 215% υψηλότερο κίνδυνο νεφροπάθειας τελευταίου σταδίου.

Ο κίνδυνος αυξανόταν για ασθενείς που νοσηλεύθηκαν για COVID-19, και ειδικά για αυτούς στις ΜΕΘ: 7πλάσιος κίνδυνος σοβαρού περιστατικού στα νεφρά, 8πλάσιος για οξεία νεφρική βλάβη και 13 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για νεφροπάθεια τελευταίου σταδίου.

Μετά τις πρώτες 30 ημέρες της λοίμωξης, σε 4.757 (5,3%) ασθενείς παρατηρήθηκε μείωση άνω του 30% στα ποσοστά σπειραματικής διήθησης (GFR), στοιχείο που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να αξιολογήσουν τη νεφρική λειτουργία και κατά περίπτωση να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα της νεφροπάθειας.

Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν ότι οι άνθρωποι με ηπιότερη COVID-19 είχαν 1,09 φορές υψηλότερο κίνδυνο εκτιμώμενης πτώσης της τάξης του 30% και άνω στο GFR. Για τους νοσηλεύομενους εκτός ΜΕΘ, ο αντίστοιχος κίνδυνος ήταν διπλάσιος, ενώ για εκείνους στις ΜΕΘ ήταν τριπλάσιος.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Οι προϋπάρχουσες παθήσεις που επιδεινώνουν την βαρύτητα της νόσου

Η χρόνια νόσος που πλήττει έναν στους δέκα – Πώς αντιμετωπίζεται

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ποια όργανα βάζει στόχο η COVID-19 με θανατηφόρο κατάληξη