Τα παχύσαρκα άτομα που επιλέγουν να μετακινούνται με αυτοκίνητο από και προς τη δουλειά τους έχουν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους που επιλέγουν το περπάτημα ή το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που παρουσίασε ο Δρ. Edward Toke-Bjolgerud, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Γλασκόβη (28 Απριλίου – 1 Μαΐου).

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν στοιχεία για 163.149 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στην βάση δεδομένων UK Biobank και βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες ήταν από 37 έως 73 ετών και το 50,8% ήταν γυναίκες.

Ως παχυσαρκία ορίστηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος άνω των 30 μονάδων. Η ενεργητική μετακίνηση από και προς την εργασία βασίστηκε σε αυτοαναφορές και τα άτομα κατηγοριοποιήθηκαν σε μια από τις ακόλουθες ομάδες: χρήστες αυτοκινήτου, περιπατητές και ποδηλάτες, ποδηλάτες, περιπατητές.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν παραμέτρους υγείας όπως, θάνατος από οποιαδήποτε αιτία, θάνατος από καρδιακή νόσο και εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω μη μοιραίας καρδιακής νόσου.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Carlos Celis, επικεφαλής ερευνητής, κατά τη διάρκεια της μελέτης συνολικά 2.425 άτομα απεβίωσαν και 7.973 εκδήλωσαν καρδιακή νόσο. Συγκριτικά με αυτούς που είχαν φυσιολογικό βάρος και που επέλεγαν περπάτημα και ποδήλατο για να πάνε και να επιστρέψουν από τη δουλειά τους, ο συνδυασμός παχυσαρκίας και μετακίνησης με αυτοκίνητο συσχετίστηκε με 32% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, διπλασιασμό του κινδύνου καρδιακής θνησιμότητας και 59% αυξημένο κίνδυνο μη μοιραίας καρδιακής νόσου.

Αντιθέτως, τα παχύσαρκα άτομα που ανέφεραν ότι περπατούσαν ή πήγαιναν στην εργασία τους με το ποδήλατο είχαν κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία όμοιο με αυτό των εχόντων φυσιολογικό σωματικό βάρος που βάδιζαν ή έκαναν ποδήλατο για να πάνε στην δουλειά τους. Αυτό δείχνει ότι το ποδήλατο ή το περπάτημα ως τρόπος μετακίνησης μπορεί να μειώσει την αρνητική επίδραση της παχυσαρκίας στην υγεία.

Αλλά ο κίνδυνος καρδιακής νόσου εξακολουθούσε να είναι αυξημένος κατά 82% στα παχύσαρκα άτομα που επέλεγαν ενεργητικές μορφές μετακίνησης, συγκριτικά με εκείνους που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα άτομα με περιττά κιλά ή παχυσαρκία μπορούν ίσως να μειώσουν τον κίνδυνο της πρόωρης θνησιμότητας αν επιλέξουν πιο ενεργητικές μορφές μετακίνησης. Ανεξαρτήτως όμως σωματικού βάρους, η σωματική δραστηριοποίηση μπορεί εν μέρει να μειώσει τον πλεονάζοντα κίνδυνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Κι εν αντιθέσει με άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας, όπως το γυμναστήριο, η ενεργητική μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας μπορεί να ενταχθεί εύκολα στην καθημερινότητα του καθενός και μάλιστα χωρίς σημαντικό οικονομικό κόστος και να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση χωρίς περαιτέρω κόπο», κατέληξε  ο Δρ. Carlos Celis.