Η χρήση ποδηλάτου είναι μια δημοφιλής και εφικτή από τον περισσότερο κόσμο σωματική δραστηριότητα. Ένα χαρακτηριστικό πλεονέκτημα του ποδηλάτου είναι ότι συνδυαστικά καλύπτει αρκετές από τις ανάγκες του ανθρώπου, όπως είναι η μετακίνηση, η άθληση και η ψυχαγωγία. Όσον αφορά την ευεξία, έρευνες δείχνουν ότι η ποδηλασία μπορεί να βελτιώσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Ως αποτέλεσμα αυτού μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα, η χρήση ποδηλάτου είναι ένας καλός τρόπος για τον έλεγχο ή τη μείωση του σωματικού βάρους, καθώς αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, δημιουργεί μυς και καίει σωματικό λίπος. Αν προσπαθήσουμε να χάσουμε βάρος, η ποδηλασία είναι καλύτερα να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Επίσης η τακτική ποδηλασία διεγείρει και ενδυναμώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενισχύει την λειτουργία των πνευμόνων και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπροσθέτως, ενισχύει τους μυς της καρδιάς σας, μειώνει τον παλμό ανάπαυσης και μειώνει τα επίπεδα λίπους στο αίμα. Να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που μετακινούνται με ποδήλατο στην εργασία τους έχουν από δύο έως τρεις φορές μικρότερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από ό,τι οι μετακινούμενοι με άλλο μεταφορικό μέσο ή πεζοί.

Πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει τη σχέση μεταξύ άσκησης και καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού. Έρευνες έχουν δείξει ότι, εάν κάνουμε ποδήλατο, μειώνεται η πιθανότητα καρκίνου του εντέρου. Ακόμη, μερικά στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική ποδηλασία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ακόμη και στο ζήτημα της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2 η ποδηλασία φαίνεται ευεργετική. Το ποσοστό του διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας θεωρείται ότι είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτή την κατάσταση. Μεγάλης κλίμακας έρευνα στη Φινλανδία διαπίστωσε ότι τα άτομα που κυκλοφορούν με ποδήλατο για περισσότερα από 30 λεπτά την ημέρα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Ακόμη η ποδηλασία βελτιώνει τη δύναμη, την ισορροπία και τον συντονισμό. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή πτώσεων και καταγμάτων. Η οδήγηση σε ποδήλατο είναι μια ιδανική μορφή άσκησης αν έχετε οστεοαρθρίτιδα, επειδή είναι μια άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης που ασκεί μικρή πίεση στις αρθρώσεις. Αξίζει να τονιστεί ότι το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο έχει τα λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με άλλα οχήματα κυρίως λόγω της χαμηλής ταχύτητας, ενώ ως άθλημα έχει τους λιγότερους τραυματισμούς κυρίως λόγω των μειωμένων κραδασμών σε σχέση με άλλα αθλήματα. Για το λόγο αυτό, βέβαια η ποδηλασία δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της υγείας των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ψυχική ασθένεια και ποδηλασία

Η κατάθλιψη, το στρες και το άγχος μπορούν να μειωθούν με τακτική ποδηλασία. Πολλές ποιοτικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τη χαρά και την ευχαρίστηση που οι άνθρωποι βιώνουν από την ποδηλασία και αυτό συνεπάγεται ευημερία καθώς και ανάπτυξη κινήτρων για περισσότερη άσκηση ή ταξίδια για παράδειγμα με το ποδήλατο.

Για μερικούς ανθρώπους η μετακίνηση προς στην εργασία προκαλεί άγχος ή σχετίζεται με την έξαρση αρνητικών συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια μελέτη στο δυτικό Σύδνεϋ διαπίστωσε ότι η ενεργή μετακίνηση στην εργασία, για παράδειγμα με το ποδήλατο, είναι λιγότερο αγχωτική από ό,τι η μετακίνηση με το αυτοκίνητο.

Συμπερασματικά, τα οφέλη από την ποδηλασία είναι πολλά και αντισταθμίζουν τον φόβο και τον κίνδυνο τραυματισμού, ενώ συντελούν στην ανθρωπινή ευεξία.

Ενώ υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η ποδηλασία έχει πολλά οφέλη για την υγεία, χρειάζεται να αναγνωριστεί ότι υπάρχουν επίσης φόβοι/κίνδυνοι τραυματισμού που συνδέονται με την ποδηλασία. Ωστόσο, τα οφέλη της ποδηλασίας υπερτερούν των φόβων/ κινδύνων όπως προκύπτει από τα παραπάνω.

Πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε

  • Η ποδηλασία μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από σοβαρές ασθένειες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, ορισμένους καρκίνους, κατάθλιψη, διαβήτη, παχυσαρκία και αρθρίτιδα.

  • Η οδήγηση με ποδήλατο είναι υγιής, διασκεδαστική και με χαμηλή επίπτωση μορφή άσκησης για όλες τις ηλικίες.

  • Η ποδηλασία είναι εύκολο να χωρέσει στην καθημερινή σας ρουτίνα με την οδήγηση στα καταστήματα, το πάρκο, το σχολείο ή την εργασία.

  • Όσο πιο πολλά ποδήλατα κυκλοφορούν, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

  • Αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τον φόβο της ποδηλασίας στην πόλη μπορούμε να κάνουμε μαθήματα ποδηλάτου για την πόλη.