Έπειτα από τη δραστική ουσία που που μειώνει κατά 99% το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2, άλλο ένα φάρμακο- όπλο προστίθεται στη φαρέτρα των επιστημόνων, μειώνοντας τη μόλυνση που προκαλεί ο κορωνοϊός εώς και 70%. Πρόκειται για την φαινοφιμπράτη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία των μη φυσιολογικών επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα.

Πιο συγκεκριμένα, φαινοφιμπράτη και η ενεργή μορφή της (το φαινοφιβρικό οξύ) είναι ικανά να ελαττώσουν σημαντικά τη μόλυνση από SARS-COV-2 στα ανθρώπινα κύτταρα. Το γεγονός αυτό ανέδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών μελετών της ερευνητικής ομάδας, συνεργασία τριών ερευνητικών δομών: του Πανεπιστήμιου του Μπέρμιγχαμ, του Πανεπιστήμιου Keele στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Επιστημονικού Ινστιτούτου San Raffaele στην Ιταλία.

Η χρήση της φαινοφιβράτης έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NICE) σε αρκετές χώρες του κόσμου και αποτελεί αγωγή από του στόματος και χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Η αποτελεσματικότητα της χρήσης της φαινοφιβράτης στην μείωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊο ήταν σημαντική και πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ασφαλείς συγκεντρώσεις του φαρμάκου σύμφωνα με την τυπική κλινική δόση.

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες αγωγές που θα μπορούσαν να ανακόψουν την αλληλεπίδραση του υποδοχέα ACE2 και της πρωτεϊνικής ακίδας του κορωνοϊού. Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την λοίμωξη COVID-19 μολύνει τα κύτταρα μέσω της πρωτεΐνης ακίδας του με τον υποδοχέα ACE2, που βρίσκεται στο εξωτερικό πολλών κυττάρων.

Για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της φαινοφιμπράτης στη μείωση της μόλυνσης των κυττάρων, χρησιμοποίησαν αρχικά στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που απομονώθηκαν το 2020. Αυτό που συμπέραναν είναι ότι η ουσία της φαινοφιμπράτης κατάφερε να μείωσει τη μόλυνση έως και 70%.

Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να επεκτείνει την έρευνα και σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό, εμπλουτίζοντας έτσι τα ερευνητικά δεδομένα των ήδη δύο κλινικών δοκιμών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ.

Επιπλέον, μη δημοσιευμένα δεδομένα αναδεικνύουν ότι η φαινοφιβράτη είναι αποτελεσματική και κατά των νέων μεταλλάξεων, όπως στη μετάλλαξη Άλφα και Βήτα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά της και ενάντια στη νεότερη μετάλλαξη Δέλτα.

«Η ανάπτυξη νέων πιο μολυσματικών μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση του και την αύξηση των θανάτων σε πολλές χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ενώ ελπίζουμε ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα θα μειώσουν τα ποσοστά μόλυνσης και την εξάπλωση του ιού μακροπρόθεσμα, εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επεκτείνουμε το οπλοστάσιο των φαρμάκων μας για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊο» προσθέτει ο Δρ Farhat Khanim, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Η δρ Elisa Vicenzi επίσης συγγραφέας της έρευνας του Επιστημονικού Ινστιτούτου San Raffaele στο Μιλάνο καταληγεί ότι: «Τα δεδομένα μας αποδεικνύουν ότι η φαινοφιμπράτη μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της λοίμωξης COVID-19 αλλά και τη διασπορά του ιού. Δεδομένου ότι η χορηγείται από το στόμα και είναι μια αγωγή πολύ φθηνή και διαθέσιμη παγκοσμίως, τα δεδομένα μας θα μπορούσαν να έχουν παγκόσμιες θετικές επιδράσεις, ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος ».

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Το πασίγνωστο χάπι που προστατεύει τους πνεύμονες και μειώνει κατά 47% τον κίνδυνο θανάτου

Κορωνοϊός: Πόσο φταίνε αυτά τα δημοφιλή φάρμακα για την επιδείνωση της νόσου