Κάποια αντιβιοτικά φαίνεται πως είναι αποτελεσματικά έναντι της πιο επιθετικης μορφής καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος. Ερευνητές από το KU Leuven στο Βέλγιο εξέτασαν τις επιδράσεις αυτών των αντιβιοτικών σε καρκινικούς όγκους που είχαν μεταμοσχευθεί από πάσχοντες σε πειραματόζωα και δημοσίευσαν τα σχετικά αποτελέσματα στο Journal of Experimental Medicine.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, είναι πιθανό οι ερευνητές να έχουν βρει ένα νέο όπλο στη μάχη κατά του μελανώματος: τα αντιβιοτικά που στοχεύουν τα «εργοστάσια ενέργειας» των καρκινικών κυττάρων, δηλαδή τα μιτοχόνδρια. Τα φάρμακα αυτά λειτουργούν εκμεταλλευόμενα ένα ευάλωτο σημείο που εμφανίζεται στα κύτταρα των όγκων όταν προσπαθούν να επιβιώσουν από την αντικαρκινική θεραπεία.
«Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, κάποια κύτταρα του μελανώματος μπορεί να διαφύγουν της θεραπείας και να σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται για να ‘κρυφτούν’ από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα κύτταρα έχουν την προοπτική να σχηματίσουν νέες καρκινικές μάζες σε επόμενο στάδιο», εξηγεί η ερευνήτρια και βιολόγος RNA, Eleonora Leucci και συνεχίζει:
«Για να επιβιώσουν από την αντικαρκινική θεραπεία, όμως, τα αδρανή αυτά κύτταρα πρέπει να διατηρούν τα ‘εργοστάσια παραγωγής ενέργειας‘, δηλαδή τα μιτοχόνδρια, ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή. Καθώς τα μιτοχόνδρια προέρχονται από βακτήρια που, με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν να ζουν μέσα στα κύτταρα, είναι πολύ ευάλωτα σε μια συγκεκριμένη κατηγορία αντιβιοτικών. Αυτό μας έδωσε την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αντιβιοτικά ως παράγοντες κατά του μελανώματος».
Οι ερευνητές, λοιπόν, εμφύτευσαν προερχόμενους από ασθενείς όγκους σε ποντίκια, στα οποία στη συνέχεια χορηγήθηκαν αντιβιοτικά -είτε ως η μοναδική θεραπεία είτε σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θεραπείες κατά του μελανώματος.
«Τα αντιβιοτικά σκότωσαν γρήγορα πολλά καρκινικά κύτταρα και μπορούσαν έτσι να χρησιμοποιηθούν ώστε να κερδηθεί ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι την έναρξη της ανοσοθεραπείας. Σε όγκους που δεν αντιδρούσαν πλέον στις στοχευμένες θεραπείες, τα αντιβιοτικά παρέτειναν το προσδόκιμο ζωής -και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και θεράπευσαν τα ποντίκια», αναφέρει η Δρ. Leucci.
Οι ερευνητές εργάστηκαν με αντιβιοτικά που, λόγω της αυξανόμενης αντίστασης σε αυτού του είδους τα φάρμακα, πλέον χρησιμοποιούνται σπάνια για βακτηριακές λοιμώξεις. Ωστόσο, η αντίσταση αυτή δεν είχε καμία επίδραση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε αυτή τη μελέτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία σε αυτά τα αντιβιοτικά, επομένως μπορούμε τώρα να τα ‘επαναπρογραμματίσουμε΄ για τη θεραπεία του καρκίνου αντί των βακτηριακών λοιμώξεων», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι πάσχοντες από μελάνωμα δεν θα πρέπει να αρχίσουν να πειραματίζονται με τέτοιου είδους φάρμακα. «Τα ευρήματά μας βασίζονται σε έρευνες σε ποντίκια, άρα δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η θεραπεία σε ανθρώπους. Η μελέτη μας αναφέρει μόνο ένα περιστατικό σε άνθρωπο, όπου ο ασθενής με μελάνωμα έλαβε αντιβιοτικά για τη θεραπεία μιας βακτηριακής λοίμωξης, ευαισθητοποιώντας εκ νέου μια ανθεκτική στην κλασική θεραπεία βλάβη του μελανώματος. Το αποτέλεσμα αυτό προκαλεί αισιοδοξία, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες και κλινικές μελέτες για να εξετάσουμε τη χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία των καρκινοπαθών», καταλήγουν οι ειδικοί.
Διαβάστε επίσης
Μελάνωμα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος
Παίρνετε αντιβίωση; Τι να τρώτε για να μην διαταραχθεί η μικροβιακή ισορροπία του εντέρου
Πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών η Ελλάδα – Ποιοι λόγοι οδηγούν στην κατάχρησή τους