Η υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μόλις ορισμένες από τις προϋπάρχουσες καταστάσεις που συνδέονται με την βαρύτητα της Covid-19, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Υπάρχουν και καλά νέα όμως, καθώς σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας δρ. Stephanie Harrison από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ αρκετοί από τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, που σχετίζονται με σοβαρότερη νόσηση από τη λοίμωξη COVID-19, μπορούν να τροποποιηθούν. Τονίζει μάλιστα τη σημασία στρατηγικών από την ιατρική κοινότητα αλλά και την πολιτική προστασία με στόχο την ενημέρωση αλλά και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας για την αποφυσγή της βαρύτερης νόσησης από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, οι ασθενείς με καρδιοπάθειες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, έχοντας αυξημένες πιθανότητας νοσηλείας, αναπνευστικής υποστήριξης ακόμα και θανάτου από κορωνοϊό σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς καρδιπάθειες. Ακόμα, έρευνες έχουν εξετάσει το κατά πόσο παράγοντες όπως το κάπνισμα και η υπέρταση, παράγοντες δηλαδή αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, συσχετίζονται με την βαρύτητα της νόσησης από κορωνοϊό.

Δύο είναι τα ερωτήματα που θέλησαν να διερευνήσουν οι ερευνητές: α) Ποια είναι η σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου ή καρδιαγγειακών παθήσεων και της έκβασης της νόσου COVID-19 για τους ασθενείς; και β)Ποιος είναι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην καρδιαγγειακή υγεία;

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα διάφορων αξιολογήσεων, οι ερευνητές ανέλυσαν 32 από αυτές, κρατώντας τις πιο ποιοτικές από τις αναρίθμητες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον κορωνοϊό. Αυτές αφορούσαν περίπου 45 χιλιάδες ασθενείς. Για κάθε παράγοντα κινδύνου και καρδιαγγειακό πρόβλημα, οι ερευνητές επέλεξαν την πιο πρόσφατη και μακροσκελή ανάλυση.

Οι παράγοντες που συσχετίστηκαν με την πιθανότητα της βαρύτητας της νόσου ήταν η υπέρταση, το κάπνισμα (την τωρινή περίοδο ή στο παρελθόν), η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο ή προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσος, ηπατική και νεφρική νόσος. Η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις συσχετίστηκαν με υπερδιπλάσιες πιθανότητες θανάτου από COVID-19. Όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αυτές συσχετίστηκαν με εώς και σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό, ενώ οι πιθανότητες ήταν υπερδιπλάσιες για όσους είχαν υπέρταση και διαβήτη και 80% υψηλότερες για τους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; «Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα αγγεία, που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον ιό» εξηγεί η δρ. Harrison.

Η ανασκόπηση αυτή διεπίστωσε επίσης πως οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω του κορωνοϊού εμφάνισαν ορισμένες καρδιαγγειακές επιπλοκές: φλεβική θρομβοεμβολή (25% των ασθενών), πνευμονική εμβολή (19%), αρρυθμίες (18%), μυοκαρδίτιδα (10%), στηθάγχη ( 10%), θρόμβωση βαθιάς φλέβας (7%), έμφραγμα του μυοκαρδίου (4%) και οξεία καρδιακή ανεπάρκεια (2%).

Ο Δρ Harrison εν τέλει επισημαίνει πως η αρχική ανησυχία της ιατρικής κοινότητας σχετικά με την πιθανότητα ο κορωνοϊός να προκαλέσει καρδιαγγειακές επιπλοκές ή και να επιδεινώσει τις υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις επιβεβαιώθηκε. Επισημαίνει δε τη σημασία της διατήρησης της υγείας της καρδιάς με στόχο τη βελτίωση της έκβασης της νόσου για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Τέλος, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση της COVID-19 στην καρδιά των ασθενών.

Διαβάστε επίσης: 

Οι αιωνόβιοι αποκαλύπτουν αυτό που καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Αυτό το φρούτο προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Οι περισσότεροι θάνατοι μπορούν να προληφθούν