Όχι ευχάριστα νέα φέρνουν στο φως οι επιστήμονες για όσους ταλαιπωρούνται από μυωπία. Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης αυστραλιανής μελέτης που δημοσιεύονται στο Sleep, η πλέον κοινή διαθλαστική ανωμαλία δεν σχετίζεται απλώς με αυξημένες πιθανότητες για κάποια εκφυλιστική πάθηση των ματιών στο μέλλον αλλά και με τον κακό ύπνο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι μύωπες έχουν πιο αργό κιρκαδικό ρυθμό (βιολογικό ρολόι) και εκκρίνεται λιγότερη μελατονίνη από τον εγκέφαλό τους σε σύγκριση με όσους έχουν άριστη όραση. Η μελατονίνη είναι ορμόνη υπεύθυνη για τη ρύθμιση του βραδινού ύπνου.

Στην έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Ranjay Chakraborty, οπτομέτρη στο Κολλέγιο Νοσηλευτικής και Επιστημών Υγείας και στο ίδρυμα ερευνών Caring Futures Institute του Πανεπιστημίου Flinders, συμμετείχαν 18 νέοι με μυωπία και 14 με υγιή όραση.

Ο κιρκαδικός ρυθμός υπολογίστηκε με τη χρήση τεστ σάλιου για τη μέτρηση της μελατονίνης κατά την έναρξη της έκκρισής της το βράδυ (dim-light melatonin onset – DLMO), με το δείγμα να συλλέγεται ανά ημίωρο για επτά ώρες, πέντε ώρες πριν και δύο μετά την έναρξη του ύπνου στο εργαστήριο. Το σύνολο της μελατονίνης μετρήθηκε από δείγματα ούρων που συλλέχθηκαν από 6 το απόγευμα και έως την ώρα της αφύπνισης το επόμενο πρωί.

Οι αντικειμενικές μετρήσεις του χρόνου του ύπνου είχαν καταγραφεί μία εβδομάδα πριν το πείραμα στο εργαστήριο ύπνου με τη χρήση μιας συσκευής τύπου επιταχυνσιομέτρου.

 «Η μελέτη μας προσθέτει επιπλέον νέες πληροφορίες στην αυξανόμενη βιβλιογραφία που σχετίζει τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού με την ανάπτυξη μυωπίας. Τέτοιες διαταραχές όπως και του ύπνου λόγω της έκθεσης σε τεχνητό φως και της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών για ανάγνωση και ψυχαγωγία που εκπέμπουν μπλε φως έχουν αναγνωριστεί ως απειλητικές για την υγεία, ωστόσο ο αντίκτυπός τους στην υγεία των ματιών δεν έχει μελετηθεί εκτενώς», σχολιάζει ο Δρ Chakraborty, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι ο καλός ύπνος και το εύρυθμο βιολογικό ρολόι είναι ζωτικής σημασίας και για την καλή όραση.

Η μυωπία συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία ή και στην παιδική ηλικία. Πρόκειται για ηλικίες στις οποίες συσκευές  όπως τα tablet και τα smartphones που εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης οδηγώντας σε βραδύτερους κιρκαδικούς ρυθμούς τη νύχτα και κακό ύπνο, γνωρίζουν μεγάλη απήχηση.

«Πρέπει να επανεκτιμηθεί ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από τις οθόνες όπως και οι συνήθειες αναφορικά με τον ύπνο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επιδείνωσης μυωπίας μεγαλώνονταςΟ επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση, τη μνήμη, τη διατήρηση της προσοχής, τις επιδόσεις στο σχολείο και την ευεξία των παιδιά κατά την ανάπτυξη», καταλήγει ο Δρ Chakraborty.

Διαβάστε επίσης

Μυωπία στα παιδιά: Μια από τις «παρενέργειες» της πανδημίας

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία «γιατροσόφια» που λύνουν το πρόβλημα

Θέλετε να διορθώσετε τη μυωπία σας με λέιζερ; Τι καλύπτει η ασφαλιστική