Πέρα από παράγοντας σοβαρής λοίμωξης COVID-19, η παχυσαρκία φαίνεται να ευνοεί και τη μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη υπό τον Δρ Hadar Milloh-Raz του Ιατρικού Κέντρου The Chaim Sheba του Νοσοκομείου Tel-HaShomer στην Ραμάτ Γκαν του Ισραήλ, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί επιζήμια για τη φυσική και επίκτητη ανοσία έναντι ιογενών λοιμώξεων. Οι ερευνητές από το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο της Μέσης Ανατολής, με το ενδιαφέρον στη διερεύνηση πιθανής συνάφειας της φλεγμονώδους νόσου με τον νέο κορωνοϊό, εξέτασαν αποτελέσματα ασθενών που είχαν ελεγχθεί για τον ιό σε ένα διάστημα εννέα μηνών, συνυπολογίζοντας επιπλέον την ηλικία, το φύλο και πιθανές συννοσηρότητες μεταξύ των οποίων: συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, ισχαιμική καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και χρόνια νεφρική νόσο.
Στη διάρκεια της μελέτης (16 Μαρτίου – 16 Δεκεμβρίου 2020), 26.030 ελέγχθηκαν για κορωνοϊό -στο πλαίσιο της πολιτικής του κέντρου για τεστ σε κάθε ασθενή- και 1.178 διαγνώστηκαν θετικοί. Στον πίνακα αποτυπώνονται τα αποτελέσματα σε σχέση με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ):
Έως και 22% περισσότερες πιθανότητες θετικού αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι έχουν οι παχύσαρκοι ασθενείς σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος, με τις πιθανότητες συνολικά υψηλότερες και για τα παχύσαρκα άτομα. Μάλιστα, για σύμφωνα με τον βαθμό παχυσαρκίας, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ήταν 27% για τον 1ο βαθμό, 38% για τον δεύτερο και 86% για τον τρίο (θνησιγενής παχυσαρκία).
Η σχέση ΔΜΣ και πιθανώς θετικού αποτελέσματος παρέμεινε σημαντική ακόμη και μετά την προσαρμογή ηλικία, φύλου ή άλλων συννοσηροτήτων και διαμορφώθηκε ως εξής: για κάθε κάθε 1 kg/m2 η πιθανότητα θετικού τεστ αυξανόταν κατά 2%.
Παράλληλα, η έρευνα ανέδειξε αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ κινδύνου για θετικό τεστ κορωνοϊού και άλλων συννοσηροτήτων που συνδέονται με την παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες θετικής διάγνωσης από συννοσηρότητα ήταν κατά 30% για τον διαβήτη και εξαπλάσιες για την υπέρταση.
Ωστόσο, αντίστροφη σχέση παρατηρήθηκε για άλλες παθήσεις, με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό μικρότερο κατά 39% για το εγκεφαλικό επεισόδιο, 55% για την ισχαιμική καρδιακή νόσο και 45% για τη χρόνια νεφρική νόσο.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Έξι επικίνδυνες συμπεριφορές που αυξήθηκαν κατά την πανδημία
Κορωνοϊός: Παχυσαρκία και διαβήτης καθιστούν πιο ευάλωτους τους ασθενείς με Covid-19