Δυσανάλογα μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη COVID-19 διατρέχουν οι μεσήλικες με διαβήτη τύπου 2, γεγονός που εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει βρετανική μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και δημοσιεύθηκε στο Diabetologia.

Οι ερευνητές συνέκριναν άτομα ίδιας ηλικίας χωρίς διαβήτη τύπου 2 με άτομα που νοσούσαν από διαβήτη τύπου 2, εστιάζοντας στην επιπλέον θνησιμότητα λόγω νόσου COVID-19. Αρχικά διαπίστωσαν ότι, όσο νεότερος ήταν κάποιος πάσχων από διαβήτη τύπου 2 τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος θνησιμότητας. Αν και ο κίνδυνος παρέμενε χαμηλός, η αύξηση ήταν σημαντική για τα μεσήλικα άτομα, αφού ξεπερνούσε κατά πολύ τον σχετιζόμενο με την ηλικία κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Για παράδειγμα, ένα άτομο 50 ετών με διαβήτη τύπου 2 είχε ίδιο κίνδυνο θανάτου με ένα άτομο 66 ετών χωρίς διαβήτη. Η διαφορά αυτή μειωνόταν όσο αυξανόταν η ηλικία, κι έτσι ένα άτομο 70 ετών με διαβήτη είχε όμοιο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 με ένα άτομο 78 ετών χωρίς διαβήτη.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα οι επιστήμονες μελέτησαν ιατρικά αρχεία για εκατομμύρια άτομα που είτε είχαν νοσήσει και δεν είχαν χρειαστεί νοσηλείας, είτε είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Αν και σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη θέσει υψηλή στην προτεραιοποίηση του εμβολιασμού για την πρόληψη της νόσου COVID-19 τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν ισχύει το ίδιο σε όλες τις χώρες περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο Δρ. Andrew McGovern από την Ιατρική Σχολή του Έξετερ, που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας εξηγεί ότι, «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μεσήλικες με διαβήτη τύπου 2 και νόσο COVID-19 διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο θανάτου σε απόλυτους αριθμούς, συγκριτικά με τους ηλικιωμένους. Ωστόσο ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει βάσει του κινδύνου θανάτου που διατρέχει κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Συστήνουμε λοιπόν στα άτομα με διαβήτη να εμβολιαστούν κατά της νόσου COVID-19 το ταχύτερο δυνατόν».

Εν τω μεταξύ οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19 τηρώντας πιστά όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και το καλό πλύσιμο των χεριών.

Διαβάστε επίσης:

 Πέντε γονίδια εξηγούν γιατί ορισμένοι κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

Κορωνοϊός: Δύο λόγοι που κάποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν