Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research αναδεικνύει την κατανάλωση καρυδιών ως παράγοντα που θα μπορούσε να καταστείλει την ανάπτυξη και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Marshall υπό την καθοδήγηση του W. Elaine Hardman, καθηγητή στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Marshall, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων καρυδιών ημερησίως για περίπου δύο εβδομάδες τροποποιεί σημαντικά την γονιδιακή έκφραση σε επιβεβαιωμένους καρκίνους του μαστού.
«Η κατανάλωση καρυδιών επιβράδυνε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και/ή μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισής του στα ποντίκια των πειραμάτων μας. Στηριζόμενοι σε αυτή την έρευνα, η ομάδα μας υπέθεσε ότι η κατανάλωση καρυδιών θα μπορεί να μεταβάλλει την έκφραση γονιδίων σε παθολογικά επιβεβαιωμένους καρκίνους του μαστού», δήλωσε ο Δρ. Hardman.
Σε αυτή την πρώτη κλινική δοκιμή, συμμετείχαν γυναίκες με ογκίδια μαστού αρκετά μεγάλα για τη διεξαγωγή βιοψίας, οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν τυχαία σε ομάδες κατανάλωσης καρυδιών ή ομάδες ελέγχου. Αμέσως μετά τη συλλογή των δειγμάτων προς βιοψία, οι γυναίκες στην πρώτη ομάδα άρχισαν να καταναλώνουν 50 γραμμάρια καρυδιών ημερησίως μέχρι την επόμενη χειρουργική επέμβαση. Οι ιστολογικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι όντως επρόκειτο για καρκινικούς όγκους σε όλες τις γυναίκες που παρέμειναν στη μελέτη, ενώ κατά τη χειρουργική επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε περίπου δύο εβδομάδες μετά τη βιοψία, για την αφαίρεση των όγκων λήφθηκαν επιπλέον δείγματα από τους όγκους.
Οι μεταβολές στην έκφραση των γονιδίων στο δείγμα που λήφθηκε στο χειρουργείο σε σύγκριση με το αρχικό της βιοψία προσδιορίστηκαν σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά τόσο από την ομάδα που κατανάλωνε καρύδια όσο και από την ομάδα ελέγχου ελέγχου. Ο προσδιορισμός της αλληλούχισης του RNA αποκάλυψε, λοιπόν, ότι η έκφραση 456 αναγνωρισμένων γονιδίων μεταβλήθηκε σημαντικά στον όγκο, λόγω της κατανάλωσης καρυδιών, με την περαιτέρω ανάλυση να δείχνει ότι ενεργοποιήθηκαν κυτταρικά μονοπάτια που προάγουν την απόπτωση, την κυτταρική προσκόλληση και την αναστολή των οδών που συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.
«Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η κατανάλωση καρυδιών θα μπορούσε να καταστείλει την ανάπτυξη και την επιβίωση των καρκίνων του μαστού και στον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητες οι επιπλέον έρευνες μέσω μιας μελέτης μεγάλης κλίμακας για να επιβεβαιώσουμε κλινικά ότι η κατανάλωση καρυδιών πράγματι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή επανεμφάνισής του», δήλωσε καταληκτικά ο Δρ. Hardman.tt