Αναλύοντας επιδερμικά την περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε θερμίδες και λιπαρά θα συμπεραίναμε ότι είναι από τις πιο παχυντικές και κατά συνέπεια «απαγορευμένες» τροφές.

Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εντελώς αντίθετο με την πραγματικότητα. Οι ειδικοί προτείνουν ότι είναι καλό να καταναλώνουμε περίπου 30 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αύξησης του σωματικού μας βάρους κι αυτό γιατί τα λιπαρά που περιέχουν είναι κατά κύριο λόγο «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα). Αυτοί οι τύποι λιπαρών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης όταν τα επιλέγουμε αντί για κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας.

Για παράδειγμα τα καρύδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ άλλα είδη ξηρών καρπών όμως τα φουντούκια και τα μακαντέμια έχουν περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά.

Τι λένε τα στοιχεία

Μελέτες ερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και το σωματικό τους βάρος για μία μακρά περίοδο και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν συχνά ξηρούς καρπούς έβαζαν λιγότερο βάρος συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν είχαν στη διατροφή τους ξηρούς καρπούς.

Ένα παρόμοιο μοτίβο έγινε αντιληπτό σε κλινικές μελέτες.

Σε περισσότερες από 30 μελέτες ζητήθηκε από ανθρώπους να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους ξηρούς καρπούς και παρακολουθήθηκαν οι επιδράσεις στο σωματικό τους βάρος. Καμία από αυτές τις μελέτες δεν εντόπισε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σημείωσαν αύξηση σωματικού βάρους, του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ή  της περιφέρειας μέσης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου όπου ήταν άνθρωποι που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Μία εκ των μελετών εντόπισε μάλιστα πως όταν οι άνθρωποι έφαγαν τροφές που στόχευαν στην απώλεια βάρους, εκείνοι που έτρωγαν και ξηρούς καρπούς έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να εξηγούν γιατί η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση βάρους:

Ο οργανισμός δεν απορροφά όλα τα λιπαρά των ξηρών καρπών

Το ανθρώπινο σώμα δεν απορροφά όλα τα λιπαρά που περιέχονται στους ξηρούς καρπού, χωρίς ωστόσο να χάνει τις θρεπτικές ουσίες που αυτά προσδίδουν.

Οι ξηροί καρποί αυξάνουν τον αριθμό των θερμίδων που καίμε

Η εξήγηση έγκειται πιθανότατα στην πρωτεΐνη αλλά και στα ακόρεστα λιπαρά των ξηρών καρπών. Η αύξηση των θερμίδων που καίγονται μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή ακόμη και την απώλεια βάρους.

Νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες οι ξηροί καρποί προκαλούν αίσθημα κορεσμού για αρκετή ώρα αφότου τους καταναλώσουμε «αναγκάζοντάς» μας να τρώμε λιγότερο φαγητό. Τελευταίες έρευνες έδειξαν μάλιστα πως οι ξηροί καρποί βοηθούν και την ευρύτερη βελτίωση της ποιότητας φαγητού που καταναλώνεται.

Οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών αποτελεί σημάδι υγιούς τρόπου ζωής. Ωστόσο τυχαίες έρευνες για τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες έδειξαν ότι δεν υπάρχει αρνητική επίδραση στο σωματικό βάρος όταν οι άνθρωποι τρώνε ξηρούς καρπούς. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που τους προτιμούν έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα παραπάνω αφορούν την κατανάλωση ανάλατων και ωμών ξηρών καρπών.