Νέα θεραπεία που ανέπτυξαν ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush παρουσιάζει επιτυχία ως ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της COVID-19 στα ποντίκια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Journal of Neuroimmune Pharmacology, ζωικά μοντέλα με COVID-19 παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα μετά τη ρινική χορήγηση ενός μικρού πεπτιδίου. Το πεπτίδιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό στη μείωση του πυρετού, την προστασία των πνευμόνων, τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και την ανατροπή της καταιγίδας κυτοκινών –κατάσταση στην οποία μια λοίμωξη προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να διοχευτεύσει στην κυκλοφορία του αίματος φλεγμονώδεις πρωτεΐνες. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης επιτυχία στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.

«Η πρακτική αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και την προστασία των ασθενών με COVID-19 από αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα. Η κατανόηση του μηχανισμού αυτού αποδεικνύεται πολύ σημαντική για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την COVID-19», επισημαίνει ο Δρ. Kalipada Pahan, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush και ένας εκ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Πολλοί ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποφέρουν λόγω της καταιγίδας κυτοκινών που επηρεάζει τους πνεύμονες, την καρδιά και άλλα όργανα. Παρόλο που αντιφλεγμονώδεις θεραπείες όπως τα στεροειδή είναι διαθέσιμες, πολύ συχνά τέτοιες προσεγγίσεις προκαλούν ανοσοκαταστολή, γι΄αυτό και αποφεύγονται.

«Από τη στιγμή που ο SARS-CoV-2 δεσμεύει το μετατρεπτικό ένζυμο-2 της αγγειοτενσίνης (ACE2) για την είσοδό του στα κύτταρα, σχεδιάσαμε ένα εξαπεπτίδιο που αντιστοιχεί στην περιοχή αλληλεπίδρασης του ACE2 (AIDS) με τον SARS-CoV-2, προκειμένου να αναστείλει τη δέσμευση του ιού από το ACE-2», εξηγεί ο Δρ. Pahan και συνεχίζει:

«Το πεπτίδιο AIDS αναστέλλει τις κυτοκίνες που παράγονται μόνο από την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 και όχι από άλλα φλεγμονώδη διεγερτικά, υποδεικνύοντας ότι το πεπτίδιο αυτό δεν θα προκαλούσε ανοσοκαταστολή. Βρήκαμε, λοιπόν, ότι μετά τη ενδορινική θεραπεία, το πεπτίδιο AIDS μειώνει τον πυρετό, προστατεύει τους πνεύμονες, εξομαλύνει την καρδιακή λειτουργία και ενισχύει τις κινητικές δραστηριότητες σε ζωικό μοντέλο με COVID-19».

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, παρόλο που εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι πλέον διαθέσιμα, η COVID-19 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατραπεί σε μια εποχική ασθένεια, όπως η γρίπη, από την οποία επίσης πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, ένα συγκεκριμένο φάρμακο για τη μείωση των φλεγμονωδών καταστάσεων που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2 και για τη φροντίδα των αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων από την COVID-19 θα είναι απαραίτητο για την καλύτερη διαχείριση της νόσου, ακόμα και την μετά εμβολίου εποχή.

«Εάν τα αποτελέσματα για το πεπτίδιο AIDS μπορούν να επαληθευθούν και σε ασθενείς με COVID-19, θα είναι πιο αξιόλογη πρόοδος στον έλεγχο αυτής της καταστροφικής πανδημίας», καταλήγει ο Δρ. Pahan.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Η εξέταση που αποκαλύπτει ποιοι ασθενείς θα νοσήσουν επτά φορές πιο σοβαρά

Κορωνοϊός: Ο πιο απροσδόκητος τρόπος να θωρακίσετε την υγεία σας

Κορωνοϊός: Οι παράγοντες που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού – Μπορείτε να τους ελέγξετε!