Μια μεμονωμένη πρωτεΐνη που αποδεικνύεται απαραίτητη για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση του  ιού SARS-CoV-2 σε άλλα κύτταρα θα μπορούσε να αποτελέσει και μια δυνητική αδυναμία του ιού που θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο.

Το μόριο, επιστημονικά γνωστό ως διαμεμβρανική πρωτεΐνη 41 Β (TMEM 41B), θεωρείται πως βοηθά στον σχηματισμό της λιπώδους εξωτερικής μεμβράνης που προστατεύει το γενετικό υλικό του ιού καθώς αυτό αντιγράφεται μέσα σε ένα μολυσμένο κύτταρο και πριν μολύνει ένα άλλο.

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από μελέτες ερευνητών της Ιατρικής Σχολής και του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συνεργατών τους από το Πανεπιστήμιο Rockefeller, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο Cell.

Οι μελέτες αυτές αποκάλυψαν ότι το TMEM41B ήταν απαραίτητο για την αντιγραφή του SARS-CoV-2. Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές συνέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 αναπαράγεται μέσα σε μολυσμένα κύτταρα με την αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθούν άλλοι 24 θανατηφόροι φλαβοϊοί, όπως αυτοί που ευθύνονται για τον κίτρινο πυρετό, τον ιό του Δυτικού Νείλου και τη νόσο Zika. Συνέκριναν, επίσης, τη διαδικασία αναπαραγωγής του SARS-CoV-2 σε μολυσμένα κύτταρα με αυτή άλλων τριών εποχικων κορωνοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

«Συνδυαστικά, οι μελέτες μας αντιπροσωπεύουν τα πρώτα στοιχεία που αναδεικνύουν τη διαμεμβρανική πρωτεΐνη 41 B σε κρίσιμο παράγοντα λοίμωξης από φλαβοϊούς και κορωνοϊούς, όπως ο SARS-CoV-2. Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση μιας νέας μόλυνσης όπως η COVID-19 είναι να χαρτογραφήσουμε το μοριακό τοπίο ώστε να δούμε ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι που πρέπει να πολεμήσουμε. Συγκρίνοντας έναν νέο ιό με άλλους, ήδη γνωστούς ιούς, μπορούμε να αποκαλύψουμε κοινά στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσουν ως κατάλογος ενδεχόμενων ευαλωτοτήτων για μελλοντικές εξάρσεις», σχολιάζει ο ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών, Δρ. John T. Poirier, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συμπληρώνει:

«Παρόλο που η καταστολή της διαμεμβρανικής πρωτεΐνης 42 Β είναι προς το παρόν κορυφαία υποψήφια κίνηση για μελλοντικές θεραπείες που θα σταματούν τη λοίμωξη του κορωνοϊού, τα αποτελέσματά μας εντόπισαν πάνω από 100 άλλες πρωτεΐνες που θα μπορούσαν, επίσης, να διερευνηθούν ως δυνητικοί φαρμακευτικοί στόχοι».

Για τις μελέτες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR προκειμένου να απενεργοποιήσουν καθένα από τα περισσότερα από 19.000 γονίδια των ανθρώπινων κυττάρων που μολύνονται από τον κάθε ιό, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2. Στη συνέχεια συνέκριναν τις μοριακές επιπτώσεις κάθε απενεργοποίησης στην ικανότητα αντιγραφής του ιού.

Εκτός από το TMEM41B, βρέθηκαν και κάποια άλλα μοριακά στοιχεία κοινά μεταξύ του SARS-CoV-2 και άλλων κορωνοϊών, μεταξύ των οποίων συχνές βιολογικές αντιδράσεις ή μονοπάτια που εμπλέκονται στην κυτταρική ανάπτυξη, την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και μέσα με τα οποία τα κύτταρα δεσμεύονται σε άλλα κύτταρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές το TMEM41B ήταν το μοναδικό μοριακό στοιχείο που ξεχώριζε στις δύο οικογένειες κορωνοϊών που μελετήθηκαν.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Δρ. Poirier, είναι ότι οι μεταλλάξεις στο TMEM41B θεωρούνται συχνές σε έναν στους πέντε κατοίκους της Ανατολικής Ασίας αλλά όχι στους Ευρωπαίους ή τους Αφρικανούς. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτό εξηγεί τη σχετικά δυσανάλογη σοβαρότητα της λοίμωξης COVID-19 σε κάποιους πληθυσμούς των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα κύτταρα με αυτές τις μεταλλάξεις ήταν άνω του 50% πιο ευάλωτα σε λοίμωξη από φλαβοϊό από ό,τι εκείνα χωρίς γονιδιακή μετάλλαξη.

Ο Δρ. Poirier τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί αν οι μεταλλάξεις του TMEM 41B παρέχουν άμεση προστασία έναντι της COVID-19 και αν οι Ανατολικοασιάτες με τη μετάλλαξη αυτή είναι λιγότερο ευάλωτοι στη νόσο.

Τα επόμενα σχέδια της ερευνητικής ομάδας, πάντως, είναι να χαρτογραφήσει τον ακριβή ρόλο του TMEM 41B στην αντιγραφή του SARS-CoV-2 ώστε να ξεκινήσει τις δοκιμές υποψήφιων θεραπειών που ενδεχομένως να την εμποδίζουν.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Τέσσερα τρόφιμα που μπορούν να τον εξουδετερώσουν

Κορωνοϊός: Πώς θα κρατήσετε καθαρό τον αέρα του σπιτιού και θα περιορίσετε την μετάδοση

Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς βρίσκονται στο στόχαστρο του SARS-CoV-2