*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Γιατί τώρα πεθαίνουν περισσότερες γυναίκες από Covid σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας; Οι ειδικοί προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο ευάλωτες στη νέα και ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, ο αριθμός των λευκών ανθρώπων που πεθαίνουν από επιπλοκές της νόσου Covid είναι επίσης υψηλότερος απ΄ό,τι στο πριν. Για τον καθηγητή Ντέιβιντ Στρέιν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Έξτερ, υπάρχουν αρκετοί υποθετικοί λόγοι για τη μετατόπιση των τάσεων.
Ένας από αυτούς, είπε στην εφημερίδα «The Sun», είναι μία νέα παραλλαγή του ιού: «Ας φανταστούμε ότι όλοι έχουμε ένα ορισμένο όριο ανοχής στον ιό. Εάν η ποσότητα του ιού με την οποία ερχόμαστε σε επαφή είναι πάνω από αυτό το όριο, η έκθεση μετατρέπεται σε ασθένεια… Τώρα ο ιός είναι πιο μολυσματικός, κατά συνέπεια χρειαζόμαστε αρκετά χαμηλότερη ποσότητα για να νοσήσουμε, κατά συνέπεια, τα άτομα που στο παρελθόν ήταν απίθανο να νοσήσουν (όπως οι νεαρές γυναίκες), έγιναν ξαφνικά ευάλωτες», προσθέτει.
Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης και για μια αλλαγή συμπεριφοράς στη διάρκεια της πανδημίας, λέγοντας ότι: «Οι νεότεροι ασθενείς, κυρίως οι λευκές γυναίκες, έχουν παρασυρθεί από μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας….Ακούγοντας σε τακτική βάση ότι είναι μία κατηγορία χαμηλού κινδύνου, πιθανόν εκτίθενται περισσότερο σε κίνδυνο».
Οι αριθμοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αντανακλούν την ζοφερή πραγματικότητα με τα νοσοκομεία στη χώρα του Τζόνσον να δέχονται μεγάλη πίεση για τη θεραπεία 32.070 ασθενών με Covid-19.
Σήμερα, το ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό είναι 20% υψηλότερο σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα και 81% υψηλότερο από την ημέρα των Χριστουγέννων.
Η ανάλυση των θανάτων από Covid στα βρετανικά νοσοκομεία διενεργήθηκε από τους Τάιμς του Λονδίνου αποκαλύπτοντας μια μικρή αλλαγή στις τάσεις θνητότητας.
Η εφημερίδα χαρακτήρισε το «πρώτο πανδημικό κύμα» λαμβάνοντας υπόψη τους θανάτους πολιτών μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2020. Στη συνέχεια εξέτασε τους θανάτους ασθενών από τις 2 Δεκεμβρίου του 2020 έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021, και τους ενέταξε στο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας.
Αν και η ανάλυση για το δεύτερο κύμα κάλυψε μόνο ένα μήνα θανάτων, οι στατιστικολόγοι θεωρούν ότι, είναι πιθανό οι τάσεις αυτές να παραμείνουν οι ίδιες τους επόμενους μήνες.
Ο Kέβιν ΜακΚόνγουει, ομότιμος καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο «The Open University», δήλωσε στην εφημερίδα «The Sun»: «Προφανώς, αυτό το κύμα συνεχίζεται, πράγματι ακόμη χειροτερεύει, και θα υπάρξουν, δυστυχώς, άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν στις 6 Ιανουαρίου και θα αφήσουν στο νοσοκομείο την τελευταία τους πνοή τις επόμενες εβδομάδες».
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το 61% των θανάτων ήταν άνδρες και το 39% ήταν γυναίκες. Τώρα όμως, το 57% των θανάτων είναι άνδρες και το 43% γυναίκες. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων σε ό,τι αφορά το ποσοστό θνητότητας κλείνει με τους επιστήμονες να προβληματίζονται για την τάση αυτή.
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το αίμα των ανδρών διευκολύνει τη μόλυνση των κυττάρων από τον κορωνοϊό.Οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου ACE2 – το οποίο χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα και να αρχίσει να αναπαράγεται.
Για τον καθηγητή Στρέιν: «Όσο περισσότερο υψηλά είναι τα επίπεδα αυτού του ενζύμου, τόσες λιγότερες είναι η πιθανότητες να νοσήσει κανείς». Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι, το νέο στέλεχος μπορεί να είναι ευκολότερο να προκαλέσει ασθένεια σε εκείνους που έχουν χαμηλότερα επίπεδα ACE2.
«Οι διαφορές στους θανάτους μεταξύ ανδρών και γυναικών συνεχίζουν προς την ίδια κατεύθυνση όπως και στο πρώτο κύμα, όταν πολλοί περισσότεροι άντρες έχασαν την ζωή τους από Covid σε σχέση με τις γυναίκες…», όπως εξηγεί ο καθηγητής ΜακΚόνγουει και προσθέτει: «Είναι επίσης αλήθεια ότι, περισσότεροι άνδρες εξακολουθούν να πεθαίνουν σε σχέση με τις γυναίκες, κι αυτό συμβαίνει και στο δεύτερο πανδημικό κύμα που διανύουμε αλλά η διαφορά στο ποσοστό της θνητότητας μεταξύ των δύο φύλων είναι μικρότερη απ’ ότι στο πρώτο κύμα».