Εστίες ζωηρών αντιπαραθέσων ανοίγει ο χειρισμός της πανδημίας στη Βρετανία, όπου καταγράφηκαν πολιτικοί τριγμοί εξαιτίας της πρόωρης χαλάρωσης των περιορισμών, τον Δεκέμβριο, που οδήγησε στις εικόνες συνωστισμού. Μετά το «σύνδρομο του Harrods», ο αναβρασμός ήταν φανερός στη Ντάουνινγκ Στριτ που επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να ανακόψει τη διασπορά του κορωνοϊού, επιβάλλοντας αυστηρό lockdown.

Στον απόηχο της είδησης ότι το ποσοστό θανάτων στη Βρετανία ήταν το χειρότερο από τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, με σχεδόν 700.000 θανάτους να καταγράφονται το 2020 δηλαδή 91.000 περισσότεροι από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, το μεγάλο ερώτημα που προκρίνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης είναι πότε καταγράφηκε κορύφωση των λοιμώξεων.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, το δραματικό ξέσπασμα δείχνει να καταγράφηκε, στις «κόκκινες» υγειονομικά περιοχές, στην αρχή της χρονιάς.

Το «τσουνάμι» κρουσμάτων έπληξε περιοχές όπως το Λονδίνο, τη νότια και ανατολική Αγγλία την πρώτη εβδομάδα του 2021. Λίγο αργότερα, όπως φαίνεται, οι μολύνσεις άρχισαν να πέφτουν σε αριθμό.

Η άρση των νέων μέτρων καραντίνας αναμένεται να γίνει, πάντως, στη Βρετανία, όταν θα έχουν εμβολιαστεί 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι, γεγονός που εξηγεί την ανάγκη για πολύμηνη εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Αξίζει να σχολιασθεί ότι την Τρίτη καταγράφηκε σημαντική πτώση με 45.533 νέα κρούσματα, ενώ πριν από μία εβδομάδα σημειώνονταν διαδοχικά πάνω από 50.000 μολύνσεις.

Το καμπανάκι χτύπησε, νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος διεμήνυσε στο Κοινοβούλιο, ότι θα αρχίσουν οι μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, σε περιπτώσεις σοβαρών ελλείψεων στον εξοπλισμό εξαιτίας της υπερπληρότητας.

Η απελπιστική κατάσταση στην «Ουχάν» της Ευρώπης, όπως τείνουν να αποκαλούν πολλοί τελευταία τη Βρετανία, αποτυπώνεται στους ανατριχιαστικούς αριθμούς.

Συγκλόνισε η παραδοχή του «Τσιόδρα της Αγγλίας», Κρις Γουίτι, ότι ένας στους 50 Άγγλους έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, λέγοντας ότι το σύστημα υγείας γνωρίζει τη χειρότερη πίεση στη σύγχρονη ιστορία.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, από την πλευρά του, έχει κηρύξει τη βρετανική πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσειδοποιώντας για ασφυξία στα νοσοκομεία.

Όπως τόνισε, ακόμη, ο Σάντικ Καν, ένας στους 30 κατοίκους έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.

Συναγερμός έχει σημάνει στο υγειονομικό προσωπικό για τους καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς που αναγκάζονται να μπουν στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν εξαιτίας της κατάληψης των ΜΕΘ από τους ασθενείς κορωνοϊού.

Στα όριά τους βρίσκονται οι νοσηλευτές στις εντατικές που αναγκάζονται να φροντίζουν περισσότερους ασθενεις. Υπολογίζεται, πάντως, ότι κάθε νοσηλευτής προσέχει, πλέον, τέσσερις ασθενείς στις ΜΕΘ.

Ακόμη και νοσηλευτές που εργάζονται σε άλλους τομείς, επιστρατεύονται στη μάχη κατά του κορωνοϊού εντός των εντατικών.

Το δραματικό ερώτημα που ανακύπτει στο υγειονομικό χάος είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση μείωσης οξυγόνου στα νοσοκομεία.

Οι νοσοκομειακοί ασθενείς Covid χρειάζονται ενισχυτική βοήθεια στην αναπνοή. Η ενίσχυση μπορεί να επιτευχθεί με απλή μάσκα που παρέχει επιπλέον οξυγόνο, με σφιχτή μάσκα που ωθεί το οξυγόνο στους πνεύμονες ή σωλήνες που χρησιμοποιούνται για λειτουργία της αναπνοής στις ΜΕΘ. Ωστόσο, οι σωλήνες στους τοίχους του νοσοκομείου που μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε κρεβάτι δεν σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες ασθενείς ταυτόχρονα.

Ειδήσεις σήμερα

Σκληρό lockdown σε επτά «κόκκινες» περιοχές – Στην Αττική το 1 στα 3 σημερινά κρούσματα

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25 εκατ. δόσεις εμβολίων