Δύο νέες μελέτες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Rochester (URMC) αποκάλυψαν ένα συσχετισμό ανάμεσα στο άτμισμα και τη διανοητική σύγχυση ή θολούρα. Τόσο οι ενήλικες όσο και οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη και ανέφεραν πως ατμίζουν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν δυσκολία στη συγκέντρωση, τη μνήμη ή τη λήψη αποφάσεων σε σύγκριση με όσους δεν κάπνιζαν ηλεκτρονικό αλλά ούτε και παραδοσιακό τσιγάρο. Φάνηκε, επίσης, πως τα παιδιά ήταν πιθανότερο να βιώσουν στιγμές «ομιχλώδους» σκέψης αν ξεκινούσαν το άτμισμα πριν την ηλικία των 14 ετών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει κάποια σχέση ανάμεσα στο άτμισμα και τη νοητική φθορά σε ζώα, η ομάδα από το URMC, όμως, είναι η πρώτη που αναδεικνύει αυτή τη σύνδεση και στους ανθρώπους. Με επικεφαλής την Dongmei Li, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στο URMC, η επιστημονική ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από δύο εκτενείς εθνικές έρευνες.
Οι μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στα Tobacco Induced Diseases and Plos One, ανέλυσαν περισσότερους από 18.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου που συμμετείχαν στην Εθνική Μελέτη Καπνίσματος για τους Νέους και περισσότερες από 886.000 απαντήσεις ενηλίκων σε εθνική τηλεφωνική έρευνα. Και οι δύο εργασίες περιελάμβαναν παρόμοιες ερωτήσεις αναφορικά με το κάπνισμα και τις συνήθειες ατμίσματος, όπως επίσης και προβλήματα σχετικά με τη μνήμη, την προσοχή και τη νοητική λειτουργία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που καπνίζουν και ατμίζουν –ανεξαρτήτως ηλικίας – είναι πιο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα στη νοητική λειτουργία. Επιπλέον, οι άνθρωποι που μόνο ατμίζουν ή μόνο καπνίζουν ανέφεραν ότι έχουν ομιχλώδη σκέψη σε παρόμοια ποσοστά, τα οποία ήταν σημαντικά υψηλότερα από εκείνα που καταγράφηκαν από τους ανθρώπους που δεν καπνίζουν ή ατμίζουν.
Η μελέτη των νέων βρήκε, επίσης, ότι οι μαθητές που ξεκινούσαν να ατμίζουν πολύ νωρίς στη ζωή τους – δηλαδή σε ηλικία 8-13 ετών – ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη ή στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με εκείνους που ξεκινούσαν αυτή τη συνήθεια μετά τα 14.
«Η πρόσφατη αύξηση του ατμίσματος στους εφήβους είναι πολύ ανησυχητική και υποδεικνύει ότι πρέπει να παρεμβαίνουμε ακόμα πιο νωρίς. Προγράμματα πρόληψης, για παράδειγμα, που ξεκινούν στο γυμνάσιο ή το λύκειο μπορεί τελικά να έρχονται σε μια στιγμή που να είναι ήδη πολύ αργά», επισημαίνει η Δρ. Li.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η εφηβεία είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ειδικότερα για τη νοητική λειτουργία ανώτερου επιπέδου, πράγμα που σημαίνει ότι οι έφηβοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στις εγκεφαλικές αλλαγές που προκαλεί η νικοτίνη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως, παρόλο που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν διαθέτουν πολλές από τις επικίνδυνες ενώσεις που βρίσκονται στα παραδοσιακά τσιγάρα, προσδίδουν την ίδια ή ακόμα και περισσότερη νικοτίνη στον οργανισμό.
Ωστόσο, ενώ οι μελέτες του URMC δείχνουν σαφώς έναν συσχετισμό ανάμεσα στο άτμισμα και τη νοητική λειτουργία, δεν έχει γίνει ακόμα σαφής η σύνδεση μεταξύ των δύο. Ενδεικτικά, είναι πιθανό η έκθεση στη νικοτίνη μέσω του ατμίσματος να προκαλεί δυσκολία στη νοητική λειτουργία, αλλά είναι εξίσου πιθανό οι άνθρωποι που αναφέρουν θολωμένο μυαλό να καπνίζουν ή να ατμίζουν, ενδεχομένως ως ένα τρόπο αυτό-θεραπείας.
Η Δρ. Li και η ομάδα της καταλήγουν πως χρειάζονται περισσότερες μελέτες που θα παρακολουθούν παιδιά και ενηλίκους για αρκετό διάστημα ώστε να διευκρινιστεί η αιτία και η επίδραση του ατμίσματος και του θολωμένου μυαλού.
Διαβάστε επίσης
Ατμιστές και καπνιστές: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19
Άτμισμα: Η βλάβη που προκαλεί και δεν αφορά στους πνεύμονες
Καρκίνος του πνεύμονα: Ο Νο.1 ένοχος για την πρόκλησή του – Η πρόληψη που σώζει