Τι κοινό έχουν όσοι ατμίζουν, καπνίζουν καθώς και οι μη καπνιστές με χρόνιες νόσους όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Όλοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν Covid-19 υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Πως εξηγείται επιστημονικά αυτός  ο συσχετισμός; Με έναν μάλλον περίπλοκο τρόπο, αν και την απάντηση φαίνεται ότι δίνει ένα ένζυμο το ACE2 που εντοπίζεται στην επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και αποτελεί την πύλη εισόδου για τον κορωνοϊό.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, οι ευάλωτοι ηλικιωμένοι και εκείνοι που καπνίζουν ή ατμίζουν όλοι έχουν άφθονες πρωτεΐνες των υποδοχέων ACE2 που επιτρέπουν την διείσδυση του δολοφονικού ιού.

Η ερευνητική ομάδα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rochester υπό την διεύθυνση του Δρ. Irfan Rahman  καθηγητή πνευμονολογίας και περιβαλλοντικής ιατρικής, δημοσίευσε μια σειρά μελετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας που εστιάζουν στον ζωτικό ρόλο του ACE2 ώστε να αποσαφηνίσουν τον ρόλο των σημαντικών κυτταρικών μηχανισμών που ρυθμίζουν τον φονικό ιό και τη σχέση του με τον άτμισμα.

Παρότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου  Rochester  συνεργάζονται με συναδέλφους τους ανά τον κόσμο, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Δρ. Irfan Rahman  εστιάζεται στο αυξανόμενο πρόβλημα των νέων που βγαίνουν θετικοί στο τεστ κορωνοϊού και μπορεί να αποτελούν υπερμεταδότες του ιού. Ακόμη και μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι που έχουν υψηλότερα επίπεδα υποδοχέων ACE2 φαίνεται ότι είναι πιο ευάλωτα στον ιό.

«Το επόμενο βήμα είναι να διερευνήσουμε εάν το ACE2 είναι συνήθως χαμηλό στους νέους, εξ ου και τα σχετικά χαμηλά ποσοστά μόλυνσης και θνησιμότητάς τους από το COVID-19, αλλά και να διαπιστώσουμε αν το ACE2 αυξάνεται από το κάπνισμα ή το άτμισμα καθιστώντας τους πιο ευαίσθητους στον ιό», είπε ο  Δρ Rahman και συμπλήρωσε: «Αυτό θα ήταν σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους με πνευμονικές παθήσεις όπως η ΧΑΠ και η πνευμονική ίνωση, που γνωρίζουμε ήδη ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις και θάνατο».

Τι αποκαλύπτουν οι μέχρι τώρα έρευνες της ομάδας του Δρ. Rahman αναφορικά με το άτμισμα και τον νέο κορωνοϊό:

Το κάπνισμα σε συνδυασμό με την ηλικία τροποποιεί περισσότερα από 20 γονίδια που εμπλέκονται στην κυτταρική λειτουργία των πνευμόνων και οδηγεί σε αύξηση των υποδοχέων ACE2 και τριών ακόμη πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Οι παρατηρήσεις αυτές που δημοσιεύθηκαν στο  Frontiers in Pharmacology συνάδουν με εκείνες άλλων ερευνητών ότι οι καπνιστές και οι άνθρωποι με χρόνιες αναπνευστικές νόσους οπως η ΧΑΠ είναι πιο επιρρεπείς στην Covid-19.

Δεδομένου ότι το άτμισμα και το κάπνισμα τείνουν να είναι μακροχρόνιες συνήθειες, οι ερευνητές εξέτασαν τις χρόνιες επιδράσεις της έκθεσης πνευμονικού ιστού ποντικιών στη νικοτίνη, παρακολουθώντας παράλληλα για πιθανούς συσχετισμούς με γνωστές πρωτεΐνες της Covid-19. Ανακάλυψαν και άλλους υποδοχείς με απευθείας συσχετισμό με το ACE2 που επίσης έχουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονώδους απόκρισης των πνευμόνων και προκαλούν υψηλότερη έκφραση ACE2. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο Respiratory Research και θα μπορούσε να παρέχει ένα γονίδιο – θεραπευτικό στόχο για την αντιμετώπισης της φλεγμονής των πνευμόνων εξαιτίας του καπνίσματος ή του ατμίσματος.

Σε ανασκόπηση των ερευνητών του περασμένου Ιουνίου, εν μέσω πανδημίας, κατέληξαν σε περισσότερους συσχετισμούς μεταξύ των υποδοχέων ACE2, των καπνιστών και του κορωνοϊού. Η ανάλυσή τους λόγου χάρη έδειξε ότι στην Γιουχάν της Κίνας η πρόγνωση για τους ασθενείς που κάπνιζαν ήταν χειρότερη, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλότερα για τους άνδρες, που έχουν περισσότερους υποδοχείς ACE2, συγκριτικά με τις γυναίκες και ότι το ACE2 συνδέεται με γνωστούς νικοτινικούς υποδοχείς.

Η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Inflammation καταδεικνύει ότι οι πάροχοι φροντίδας θα πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς για τις συνήθειές τους αναφορικά με το κάπνισμα και το άτμισμα, ούτως ώστε να εντοπίσουν  όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών. Επί του παρόντος στο εργαστήριο του Δρ. Rahman γίνονται αναλύσεις αίματος και σίελου νέων ατόμων με Covid-19 για να αξιολογήσουν τα επίπεδα ACE2 και να εκτιμήσουν κατά πόσο οι πρωτεΐνη  ACE2 μπορεί να αποτελέσει βιοδείκτη ενός γρήγορου τεστ κορωνοϊού.