Τα βρέφη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την Παιδιατρική Κλινική Sainte-Justine του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, ταλαιπωρούνται σημαντικά λιγότερο από τους ενήλικες ασθενείς με COVID-19, με τάχιστη ανάρρωση και πολύ ήπια συμπτώματα στη συντριπτική πλειοψηφία τους.

Η μελέτη με επικεφαλής τη Δρ Fatima Kakkar, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, βασίστηκε στα στοιχεία βρεφών από το Μόντρεαλ που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό κατά το πρώτο κύμα τις πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 – μέσα Φεβρουαρίου έως τέλη Μαΐου.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο JAMA Network Open έδειξαν πως, από τα 1.165 βρέφη που ελέχθησαν για κορωνοϊό, μόλις τα 25 (2%) είχαν θετικά αποτελέσματα, και λιγότερο από το ένα τρίτο χρειάστηκαν νοσηλεία. Ενδιαφέρουσα διαπίστωση, δεδομένου πως στο Κεμπέκ και την επικράτεια του Καναδά τα βρέφη σημείωσαν υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας εξαιτίας COVID-19 σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες παιδιατρικών ασθενών.

Ωστόσο, οι νοσηλείες που αναφέρονται στη μελέτη δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τις δύο ημέρες και περιελάμβαναν τον έλεγχο ρουτίνας για όλα τα νεογέννητα με πυρετό, δηλαδή παρακολούθηση για πιθανή λοίμωξη και χορήγηση αντιβιοτικών εφόσον χρειάζεται.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι στο 19% των περιπτώσεων πυρετού, υπεύθυνες ήταν άλλες λοιμώξεις, όπως του ουροποιητικού συστήματος, ενώ στο 89% η νόσηση ήταν ήπια και κανένα βρέφος δεν χρειάστηκε οξυγόνο ή διασωλήνωση.

Τα επιστημονικά δεδομένα για τους ανήλικους ασθενείς συνεχώς ανανεώνονται. Οι πρώτες πληροφορίες κατά την έναρξη της πανδημίας για την επίπτωση της COVID-19 στα βρέφη στηρίζονταν σε αναφορές από την Ουχάν της Κίνας όπου ξεκίνησε η διασπορά του νέου κορωνοϊού, οι οποίες κατέγραφαν υψηλά ποσοστά νοσηλείας και σοβαρή νοσηρότητα.

Οι αναφορές ήταν σύμφωνες με τα δεδομένα για άλλες μολυσματικές ασθένειες στα βρέφη, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στον ιό της γρίπης και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιός (RSV). Δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει το ίδιο και με τον SARS-CoV-2.

Παλαιότερη επισκόπηση ερευνών από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins για τη σχέση του ιού με τους ανήλικους ασθενείς, είχε διαπιστώσει πως τα βρέφη έως τριών μηνών με COVID-19, νοσούν στην πλειοψηφία τους ήπια και αναρρώνουν με υποστηρικτική φροντίδα.

Σύμφωνα με τη Δρ Kakkar, παρά τα ερωτηματικά σχετικά με τους μηχανισμούς που προφυλάσσουν τα βρέφη από τον νέο κορωνοϊό, οι γονείς και οι φροντιστές νεογέννητων μπορούν να νιώθουν πιο ήρεμοι μετά τη νέα ανακάλυψη.

Κλείνοντας, η επικεφαλής ερευνήτρια αναφέρθηκε στις εν εξελίξει μελέτες του ερευνητικού κέντρου της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ για την κατανόηση των διαφορών στην ανοσολογική απόκριση στον SARS-CoV-2 στα βρέφη και τους γονείς τους.

Διαβάστε ακόμη

Νέος Κορωνοϊός: Η λοίμωξη σε βρέφη και εγκύους

Κορωνοϊός: Oδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα

Κορωνοϊός: Μωρό ενός έτους «νίκησε» τον ιό στην Ταϊλάνδη