Μια επισκόπηση ερευνών από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins σχετικά με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 στους ανήλικους ασθενείς, έδειξε πως τα βρέφη έως τριών μηνών με COVID-19, νοσούν στην πλειοψηφία τους ήπια και αναρρώνουν με υποστηρικτική φροντίδα.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Pediatrics η ερευνητική ομάδα ανέτρεξε στις δημοσιευμένες μελέτες για το διάστημα μεταξύ 1 Νοεμβρίου 2019 και 15 Ιουνίου 2020, σχετικά με τα ανήλικα -κάτω των τριών μηνών-κρούσματα που εμφάνισαν συμπτώματα πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο, για να καταλήξει σε 38 δημοσιεύσεις αναφορικά με 63 βρέφη που πληρούσαν τα κριτήρια της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2020, σε σύνολο έξι εκατομμυρίων κρουσμάτων και 155.000 θανάτων στις ΗΠΑ, οι ανήλικοι έως τεσσάρων ετών αντιστοιχούσαν στο 1,7% (98.216) και λιγότερο από 0,1%(34) αντίστοιχα. 

Ωστόσο, τα τριών μηνών και νεότερα βρέφη που έρχονται σε πιο άμεση επαφή με φροντιστές και στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως, αποτελούν, δυσανάλογα, πιο ευπαθή ομάδα ανάμεσα στους ανήλικους.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν διάφορες μεταβλητές βάσει του ιστορικού των ανήλικων που μολύνθηκαν με κορωνοϊό όπως η ηλικία, η επαφή με νοσούντες με COVID-19, το ιατρικό ιστορικό, κλινικά συμπτώματα, τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2, εργαστηριακά ευρήματα, η κλινική πορεία και ποια αποτελέσματα ακολούθησαν το εξιτήριο από το νοσοκομείο ή το τέλος της περίθαλψης.

Το 92%  περίπου από τα βρέφη που αξιολογήθηκαν στη μελέτη (58 στα 63) χρειάστηκαν νοσηλεία μετά τη διάγνωσή τους με κορωνοϊό. Συνήθως, πέρα από το πλέον κοινό σύμπτωμα του πυρετού (46 βρέφη ή 73%), οι ασθενείς παρουσίασαν με διαφορετική ένταση αναπνευστικά, γαστρεντερικά, καρδιακά και νευρολογικά συμπτώματα. Εντούτοις, η πλειονότητα των περιπτώσεων αποδείχθηκαν ήπιες έως μέτριες και βελτιώθηκαν με υποστηρικτική φροντίδα. Επιπλέον, τα ευρήματα έδειξαν ότι:

  • τρία βρέφη ήταν ασυμπτωματικά
  • μόνο 13 (21%) εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
  • δύο (3%) χρειάστηκαν διασωλήνωση
  • δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Η Δρ Julia Johnson, M.D., Ph.D, παιδίατρος στην Παιδιατρική Κλινική Johns Hopkins, αναπληρώτρια  διευθύντρια κλινικής έρευνας στο τμήμα Νεογνολογίας και επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, σχολιάζοντας τα ευρήματα, επεσήμανε την ανάγκη οι γιατροί να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις περιπτώσεις βρεφών με γενικά συμπτώματα όπως πυρετό ή μειωμένη όρεξη, ακόμη και αν απουσιάζουν τα αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ πρόσθεσε πως μελλοντικές έρευνες θα αναδείξουν τους τρόπους λοίμωξης από κορωνοϊό στα βρέφη και τις επιπτώσεις της στη μελλοντική τους υγεία.

 

Διαβάστε ακόμη

Νέος Κορωνοϊός: Η λοίμωξη σε βρέφη και εγκύους

Κορωνοϊός: Oδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα

Κορωνοϊός: Μωρό ενός έτους «νίκησε» τον ιό στην Ταϊλάνδη