Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα ζήσει. Μια νέα μελέτη, όμως, υποστηρίζει ότι το μήκος των τελομερών των λευκοκυττάρων μπορεί να προσφέρει κάποιες χρήσιμες γνώσεις για τη μακροζωία μιας γυναίκας και αποδεικνύει σαφέστερα ότι η ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση του τελευταίου της παιδιού επηρεάζει το μήκος των τελομερών αυτών και τη μακροπρόθεσμη υγεία.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Menopause, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το μήκος των τελομερών των λευκών αιμοσφαιρίων μιας γυναίκας συνδέεται με το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής της. Τα τελομερή επαναλαμβάνουν πρωτεϊνικά σύμπλοκα του DNA που προστατεύουν το τέλος των χρωμοσωμάτων και έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γονιδιακής σταθερότητας. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει μια σύνδεση ανάμεσα στο μήκος των τελομερών και σε διάφορα χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, κάποιες νευρολογικές παθήσεις και διάφορα είδη καρκίνου.

Μια μικρότερη μελέτη είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι η ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό του τελευταίου της παιδιού επηρέαζε το μήκος των τελομερών. Η νέα αυτή, μεγάλης κλίμακας μελέτη, λοιπόν, περιελάμβανε περισσότερες από 1.200 περιεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διάφορων εθνικοτήτων και με ποικίλο κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο από την Εθνική Μελέτη Υγείας και Διατροφής της Αμερικής, και, αντίθετα με τις προηγούμενες εργασίες, έλαβε υπόψη της κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες που σχετίζονται με μοτίβα τεκνοποίησης και αποφάσεις υγείας.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε ότι η ηλικία της μητέρας κατά τον τελευταίο τοκετό σχετίζεται θετικά με το μήκος των τελομερών, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες που γεννούν το τελευταίο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο πιθανό να έχουν μακρύτερα τελομερή, που αποτελούν βιοδείκτη της μακροπρόθεσμης υγείας και της μακροζωίας. Το εύρημα αυτό, ωστόσο, ήταν περιορισμένο σε γυναίκες με έναν ή δύο τοκετούς ή που έπαιρναν αντισυλληπτικά.

«Χρειάζονται ακόμα περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί αν η ηλικία της μητέρας στον τελευταίο τοκετό προκαλεί την επιμήκυνση των τελομερών ή αν το μήκος αυτών μπορεί να εγγυηθεί τη γενική υγεία και να αντιστοιχεί στην ικανότητα μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει σε μεγαλύτερη ηλικία», αναφέρει η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής.

Διαβάστε επίσης

Γυναίκα: «Μυστικά» για καλή σωματική και πνευματική υγεία

Κορωνοϊός: Γιατί οι άνδρες είναι ευάλωτοι, ενώ οι γυναίκες όχι

Άνοια: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο – Οι ύποπτες ορμόνες