Πιο νέοι, πιο υγιείς και με λιγότερες συννοσηρότητες είναι σε γενικές γραμμές οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 σε σχέση με τους πάσχοντες από εποχική γρίπη, φαινόμενο που δίνει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από κορωνοϊό.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19 είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες, νέοι, να έχουν λιγότερα υποκείμενα νοσήματα και να παίρνουν λιγότερα φάρμακα σε σύγκριση με τους ασθενείς της γρίπης, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications και διεξήχθη από την επιστημονική κοινότητα OHDSI.

Η μελέτη του διεθνούς δικτύου ερευνητών περιελάμβανε περισσότερους από 34.000 ασθενείς με COVID-19 από τρεις ηπείρους και σκοπό είχε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ασθενών που νοσούν, αλλά και να βοηθήσει στην επικαιροποίηση των στρατηγικών λήψης αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα των νοσηλευομένων.

Οι άνθρωποι που μελετήθηκαν και νοσηλεύονταν για COVID-19 ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις άνδρες σε ΗΠΑ και Ισπανία και γυναίκες στη Νότια Κορέα. Η ηλικία των ασθενών ποίκιλλε, ωστόσο σε ΗΠΑ και Ισπανία οι πιο συχνές ηλικιακές ομάδες ήταν μεταξύ 60-75 ετών. Αντίθετα, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν για γρίπη ήταν συνήθως μεγαλύτεροι από εκείνους που νοσηλεύονταν για COVID-19 και συχνότερα γυναίκες.

Πολλοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονταν για COVID-19 είχαν και άλλα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, η επικράτηση της υπέρτασης ποίκιλλε από το 24% έως και το 70%, ο διαβήτης από 13 έως 43% και το άσθμα από 4 έως 15%, σύμφωνα με τις πηγές δεδομένων. Παρόλα αυτά, όταν συγκρίθηκαν με ασθενείς που νοσηλεύθηκαν για γρίπη κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι πάσχοντες από COVID-19 ήταν γενικά πιο υγιείς. Ενδεικτικά, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η άνοια ήταν πιο συχνά στους ασθενείς με γρίπη από ό,τι σε αυτούς με COVID-19.

«Η μελέτη αυτή μάς επέτρεψε να κατανοήσουμε καλύτερα το προφίλ των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19. Παρά τον πρόσφατο διάλογο σχετικά με την υποτιθέμενη κακή υγεία και το περιορισμένο προσδόκιμο ζωής των ασθενών με COVID-19, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν χειρότερη υγεία από αυτούς που νοσηλεύονται για την κλασική εποχική γρίπη. Το συμπέρασμα αυτό αναδεικνύει περαιτέρω το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με COVID-19», αναφέρει ο Edward Burn, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της μελέτης ήταν ότι ενδεχομένως να μπορούσε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ασθενών σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα χωρίς να παραβιάζει την ιδιωτικότητά τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς δεν ξέρουμε τι ακολουθεί μετά σε αυτή την πανδημία. Ό,τι κι αν συμβεί, όμως, μπορούμε πλέον να παράσχουμε σημαντικά χαρακτηριστικά ασθενών για να καταστήσουμε δυνατή την παγκόσμια συνεργατική έρευνα. Περιγράφοντας τα βασικά δημογραφικά, κλινικά χαρακτηριστικά, τις θεραπείες και τα αποτελέσματα των ασθενών με COVID-19 συνολικά και στρωματοποιημένα ανά φύλο, ηλικία και συγκεκριμένες συννοσηρότητες θα επικαιροποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό τις στρατηγικές λήψης αποφάσεων στην πανδημία», τονίζει καταληκτικά ο επικεφαλής συγγραφέας, Seng Chan You.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Θα γίνει εποχικός ιός προβλέπουν οι επιστήμονες – Πότε θα συμβεί αυτό

Γρίπη – Κορωνοϊός – Κρυολόγημα: Πώς θα τα γλιτώσετε όλα αυτό το χειμώνα

Αντιγριπικό εμβόλιο: Τι λένε οι ειδικοί για τον εμβολιασμό των παιδιών