Εποχικότητα ανάλογη της γρίπης σε χώρες με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες θα αποκτήσει πιθανότατα μελλοντικά ο κορωνοϊός κατά τις εκτιμήσεις ειδικών, όμως μόνο αφότου επιτευχθεί ανοσία της αγέλης,  γεγονός που συνεπάγεται αρκετά κύματα της επιδημίας COVID-19 ακόμη σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα συμπεράσματα της νέας σχετικής μελέτης -που διεξήχθη από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και δημοσιεύεται στο Frontiers in Public Health– έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μέγιστη σημασία των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που λαμβάνονται ανά τον κόσμο ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού SARS-CoV-2.

«Η COVID-19 είναι εδώ για να μείνει και θα συνεχίσει να εμφανίζει εξάρσεις όλο το χρόνο έως ότου επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Συνεπώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της και να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα καλύτερα μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, της τήρησης των αποστάσεων, της υγιεινής των χεριών και της αποφυγής συγχρωτισμού» επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Hassan Zaraket του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού.

Ο έτερος συγγραφέας Dr. Hadi Yassine, του Πανεπιστημίου του Κατάρ στη Ντόχα, προσθέτει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλαπλά κύματα COVID-19 πριν επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί ιοί του αναπνευστικού συστήματος ακολουθούν εποχιακά πρότυπα, ειδικά σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Για παράδειγμα, η γρίπη και διάφοροι τύποι κορωνοϊών που προκαλούν κοινό κρυολόγημα είναι γνωστό ότι κορυφώνονται το χειμώνα στις προαναφερθείσες κλιματικές συνθήκες, αλλά κυκλοφορούν όλο το χρόνο σε ζώνες με τροπικό κλίμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους παράγοντες που επιδρούν στην εποχικότητα αυτών των ιών, καθώς και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη σταθερότητα και τη διασπορά του SARS-CoV-2.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι η επιβίωση των ιών στον αέρα και στις επιφάνειες, η ευαισθησία των ανθρώπων σε λοιμώξεις και οι ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους, διαφέρουν ανά τις εποχές λόγω αλλαγών στη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τη μετάδοση ιών του αναπνευστικού σε διαφορετικές περιόδους του έτους.

Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, όπως η γρίπη, η COVID-19 έχει υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης (R0), τουλάχιστον εν μέρει λόγω της κυκλοφορίας του ιού ανάμεσα σε ανθρώπους χωρίς ανοσολογική προστασία απέναντί του.

Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τη γρίπη και άλλους ιούς, οι παράγοντες που διέπουν την εποχικότητα των ιών δεν μπορούν ακόμη να σταματήσουν την εξάπλωση της COVID-19 τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, εκτιμούν ότι μόλις επιτευχθεί ανοσία της αγέλης μέσω της συνέχισης των λοιμώξεων από τον ιό SARS-CoV-2 και του εμβολιασμού, το R0 θα πρέπει να πέσει σημαντικά, καθιστώντας τον ιό πιο ευαίσθητο σε εποχιακούς παράγοντες.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: «Κλειδί» τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση του ιού

Κορωνοϊός: Τα μέτρα των κυβερνήσεων ώστε να αποφευχθεί η επιβολή ενός καθολικού lockdown

Κορωνοϊός: Πόσοι έχουν νοσήσει στην Ελλάδα και πώς θα χτιστεί η ανοσία της αγέλης;