Αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή καρδιαγγειακού νοσήματος που μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία ελλοχεύει για τους/τις συζύγους ατόμων που έχουν εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, βάσει νέας έρευνας που δημοσιεύεται στο Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Οι σύζυγοι ασθενών σε ΜΕΘ πρέπει να προσέχουν τη δική τους υγεία, και συγκεκριμένα την καρδιαγγειακή υγεία» τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης Hiroyuki Ohbe, ιατρός στο τμήμα Κλινικής Επιδημιολογίας και Οικονομικών της Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τόκιο στην Ιαπωνία.

«Οι ΜΕΘ μπορεί να αποτελέσουν ένα στρεσογόνο περιβάλλον με σημαντικά βάρη φροντίδας και οι σύζυγοι μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν σκληρές αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση ή τον τερματισμό της υποβοηθούμενης υποστήριξης της ζωής» επισημαίνει ο ίδιος.

Η εισαγωγή ενός ασθενούς στη μονάδα εντατικής θεραπείας συνοδεύεται από οξεία ψυχολογική πίεση για τα μέλη της οικογένειας και το άγχος αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος, ιδιαίτερα για τον/την σύζυγο, εξηγεί ο Δρ Hiroyuki Ohbe.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μελέτη που αποτυπώνει ότι η εισαγωγή αγαπημένου προσώπου στη ΜΕΘ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου και ανάγκη νοσηλείας του/της συντρόφου τους. Έως τώρα οι σχετικές μελέτες είχαν επικεντρωθεί στην ψυχική υγεία συγγενών νοσηλευόντων στις ΜΕΘ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει ότι περίπου το ένα τέταρτο έως οι μισοί άμεσοι συγγενείς ασθενούς σε κρίσιμη κατάσταση εμφανίζουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες, άγχους και κατάθλιψης.

Μελέτες σχετικά με το πένθος έχουν επίσης καταδείξει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες και μήνες μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου -γνωστό ως σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς κατόπιν έντονης συναισθηματικής καταπόνησης (που αποκαλείται επίσης καρδιομυοπάθεια).

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν την κατάσταση της υγείας συζύγων ατόμων που νοσηλεύονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας για πάνω από δύο ημέρες με ομάδα ελέγχου που επελέγη από ιαπωνικό μητρώο ιατρικών δεδομένων για συνολικά έξι εκατομμύρια νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2005 και Αυγούστου 2018.

Μεταξύ 2,1 εκατομμυρίων ατόμων (περίπου πάνω από ένα εκατομμύριο παντρεμένα ζευγάρια), περισσότεροι από 7.800 σύζυγοι ασθενών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ «αντιστοιχίστηκαν» με περισσότερα από 31.000 άτομα που επελέγησαν τυχαία από τη βάση δεδομένων. Η μέση ηλικία των συζύγων ήταν τα 54 έτη και το 35% άνδρες. Οι δύο ομάδες συγκρίθηκαν βάσει φύλου, ηλικίας και ιατρικών συμβάντων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για οποιαδήποτε ιατρική επίσκεψη σχετιζόμενη με την καρδιαγγειακή υγεία, νοσηλεία για καρδιαγγειακά νοσήματα και σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα.

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα άτομα, εκείνα με σύζυγο στη ΜΕΘ προέκυψε ότι είχαν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως πόνος στο στήθος, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονική εμβολή εντός διαστήματος ενός μήνα από την εισαγωγή του αγαπημένου προσώπου στη ΜΕΘ.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για καρδιαγγειακά νοσήματα και σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια.

Οι υπογράφοντες τη μελέτη επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την επαλήθευση των ευρημάτων και για τη διερεύνηση εάν αποτελούν επίσης παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο συμπεριφορικές αλλαγές σε μία τόσο στρεσογόνο περίοδο, όπως αλλαγές στις κοινωνικές σχέσεις, αλλαγές στον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, καθώς και πιθανή υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Γιατί η καρδιά προδίδει λιγότερες γυναίκες από ότι άνδρες

Ποιοι κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα πριν τα 40 τους

Τα πασίγνωστα φάρμακα που θωρακίζουν την καρδιά – Γιατί είναι πιο δραστικά στους άνδρες