Δυνατός σύμμαχος στην πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου για τους προδιαβητικούς ασθενείς μπορεί να αποτελέσει σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη η χρήση συσκευής θετικής πίεσης για την υπνική άπνοια, η οποία και συνυπάρχει στην πλειονότητα των περιπτώσεων ασθενών με διαβήτη.

Η μελέτη -που υπογράφεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά και δημοσιεύεται στην Journal of the American Heart Association – διαπιστώνει ότι η χρήση συσκευής για την αποφρακτική υπνική άπνοια από προδιαβητικούς ασθενείς τη νύχτα μειώνει τις τιμές του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνακόλουθα τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πρόκειται για επιστημονικό εύρημα εξαιρετικά επίκαιρο δεδομένου ότι διαβητικοί ασθενείς και όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες έναντι της νόσου COVID-19.

Κατά προσέγγιση το 50- 70% των ασθενών με προδιαβήτη και διαβήτη πάσχουν ταυτόχρονα από υπνική άπνοια, ενώ στη συντριπτική πλειονότητα των πασχόντων από υπνική άπνοια (υπολογίζεται έως και το 80%) η νόσος είναι αδιάγνωστη.

«Με όποιο τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία, είναι σήμερα πιο σημαντικό ποτέ» τονίζει η συν-επικεφαλής της μελέτης Esra Tasali, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής, οι ειδικοί εξέτασαν την επίδραση σε ασθενείς με προδιαβήτη – ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ του φυσιολογικού σακχάρου στο αίμα και της αρχής εκδήλωσης διαβήτη- της χρήσης συσκευής που παρέχει στον πάσχοντα αέρα σε προκαθορισμένη πίεση μέσω ενός σωλήνα και μιας μάσκας, προκειμένου να διατηρούνται οι αεραγωγοί ανοικτοί και να μην υπάρχουν διακοπές στην αναπνοή του (συμβάντα άπνοιας).

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έχει διερευνήσει τη σχετική επίδραση.

Διαπίστωσαν πως όσοι χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη συσκευή για δύο εβδομάδες παρουσίασαν μείωση του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης κατά τέσσερις έως πέντε παλμούς ανά λεπτό, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Το κυριότερο, όμως, είναι πως με τη βέλτιστη θεραπεία μέσω συσκευής για την υπνική άπνοια, προέκυψε ότι οι καρδιακοί παλμοί τους δεν ήταν μόνο χαμηλότεροι τη νύχτα, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός το οποίο η Esra Tasali χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντικό για το καρδιαγγειακό όφελος που προσφέρει.

Η ίδια εξηγεί πως ακόμη και η μείωση ενός παλμού το λεπτό στον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου και θνητότητας, και προσθέτει πως η μείωση τεσσάρων έως πέντε παλμών το λεπτό στον καρδιακό ρυθμό ισοδυναμεί με το όφελος τακτικής άσκησης.

Οι συγγραφείς της μελέτης καλούν υπό το φως των ευρημάτων τους τους πάσχοντες από προδιαβήτη και διαβήτη ή όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου να ελεγχθούν για υπνική άπνοια. Τονίζουν πως η διάγνωση πρέπει να γίνει από ιατρό κατόπιν μελέτης ύπνου, και δεν ενθαρρύνουν την αγορά συσκευή υπνικής άπνοιας χωρίς να έχει ελεγχθεί το άτομο ιατρικά.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Ο νέος παράγοντας που αυξάνει κατά 17% τον κίνδυνο νόσου

Διαβήτης: Ο παράγοντας που μπορεί να τον κρατήσει μακριά από τους 60ρηδες

Υπνική άπνοια: Αρκούν 8′ την ημέρα για την πρόληψη της νόσου