Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) ανακάλυψαν ότι ένας τύπος ανοσοκυττάρων, τα μακροφάγα των παγκρεατικών νησιδίων είναι ικανά να ενισχύσουν την παραγωγή ινσουλίνης στην προδιαβητική φάση.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Physiology—Endocrinology and Metabolism, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μακροφάγα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω νέων στοχευμένων θεραπειών για να αποτρέψουν την εξέλιξη των προδιαβητικών ασθενών  σε διαβητικούς.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, η επιστημονική κοινότητα δεν γνώριζε πως τα μακροφάγα παράγουν ή ρυθμίζουν την ινσουλίνη, γι’αυτό και τα παρέβλεπε στην έρευνα κατά του διαβήτη.

Για το λόγο αυτό, ο επίκουρος καθηγητής Yusuf Ali συνεργάστηκε με διεθνή ομάδα επιστημόνων προκειμένου να εξετάσουν από κοινού την προδιαβητική έρευνα λόγω της γενικότερης έλλειψης γνώσεων, κατανόησης και διάγνωσης για την πάθηση.

Μακροφάγα: Το κλειδί για την αύξηση στην παραγωγή ινσουλίνης
Τα μακροφάγα των παγκρεατικών νησιδίων βρίσκονται κοντά στα β κύτταρα παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση και την έκκριση της ινσουλίνης που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Στους προδιαβητικούς ασθενείς, τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το ήπαρ αρχίζουν να αντιστέκονται στα σήματα της ινσουλίνης για την απομάκρυνση της γλυκόζης από τη ροή του αίματος και τα β κύτταρα παγκρέατος αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης, τα οποία μάλιστα αυξάνονται σε μάζα και σε αριθμό μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται αναδιαμόρφωση νησιδίου.

Ο Δρ. Ali και η ομάδα του, λοιπόν, χρησιμοποίησαν προδιαβητικά ζωικά μοντέλα και εργαστηριακά καλλιεργημένα ανθρώπινα κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης για να διατυπώσουν ευρήματα που μεταφράζονται και στους ανθρώπους.

Όπως φάνηκε στα πειράματα, μετά την πάροδο 16 εβδομάδων, τα μακροφάγα κοντά στα β-κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν μέσω της κυτταρικής διχοτόμησης και, όταν οι επιστήμονες αφαίρεσαν αυτή την ομάδα μακροφάγων, η αναδιαμόρφωση νησιδίων και τα επίπεδα ινσουλίνης μειώθηκαν, προκαλώντας τη μετάβαση από την προδιαβητική φάση στον διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα μακροφάγα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία σε νέες στοχευμένες θεραπείες της προδιαβητικής φάσης έτσι ώστε να αυξήσουν τα αποθέματα της έκκρισης ινσουλίνης και να μειώσουν την εξέλιξη του προδιαβήτη.

Η ομάδα του NTU σκοπεύει να διεξάγει ενδελεχέστερη έρευνα για τα υποσύνολα των μακροφάγων ώστε να ωθήσει τη δημιουργία καλύτερα στοχευμένων φαρμάκων και θεραπειών για τους προδιαβητικούς ασθενείς, ακόμα και να αναστρέψει την κατάστασή τους.