Για πρώτη φορά, δεδομένα που προέρχονται από μια μελέτη ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 υποδεικνύει ότι η νόσος μπορεί να εξασθενεί τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό των ανδρών. Στη σχετική δημοσίευση στο The Aging Male, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Mersin της Τουρκίας αναφέρουν ότι καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών μειώνονται σημαντικά, η πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ αυξάνεται σημαντικά.

Ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής ουρολογίας, Selahittin Çayan, μάλιστα, τονίζει ότι παρόλο που έχει ήδη αναφερθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αποτελούν αιτία κακής πρόγνωσης μετά από ένα θετικό τεστ στον SARS-CoV-2, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η ίδια η COVID-19 μειώνει την τεστοστερόνη.

Ο ειδικός ευελπιστεί ότι η εξέλιξη της θεωρίας αυτής θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί ο λόγος που τόσες πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόγνωση των ανδρών είναι χειρότερη από αυτή των γυναικών με COVID-19 και ακολούθως να ανακαλυφθεί πιθανή βελτίωση στα κλινικά αποτελέσματα με τη χρήση θεραπειών με βάση την τεστοστερόνη.

«Η τεστοστερόνη σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα των αναπνευστικών οργάνων, γι’αυτό και τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται επίσης με νοσηλεία λόγω λοίμωξης και θανάτου από όλες τις αιτίες στους άνδρες ασθενείς σε ΜΕΘ, επομένως η θεραπεία τεστοστερόνης μπορεί να έχει οφέλη και πέρα από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για την COVID-19», εξηγεί ο καθηγητής.

Στη μελέτη αυτή, το μέσο σύνολο της τεστοστερόνης μειωνόταν, όσο αυξανόταν η σοβαρότητα της COVID-19. Το μέσο συνολικό επίπεδο τεστοστερόνης ήταν σημαντικά χαμηλότερο στην ομάδα ασθενών σε ΜΕΘ από ό,τι στους ασυμπτωματικούς και από την ενδιάμεση ομάδα ασθενών σε ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Επίσης, το μέσο επίπεδο της ορμόνης διέγερσης ωοθυλακίων ήταν σημαντικά υψηλότερο στην ομάδα ΜΕΘ απ ‘ότι στην ασυμπτωματική ομάδα.

«Βρήκαμε υπογοναδισμό -κατάσταση στην οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή τεστοστερόνη- σε 113 (51,1%) από τους άνδρες ασθενείς. Εκείνοι που πέθαναν είχαν σημαντικά χαμηλότερη μέση συνολική τεστοστερόνη από τους ασθενείς που επιβίωσαν. Ωστόσο, ακόμη και στο 65,2% των 46 ανδρών ασθενών που ήταν ασυμπτωματικοί παρατηρήθηκε απώλεια λίμπιντο», σημειώνει ο Δρ. Çayan.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε συνολικά 438 ασθενείς, εκ των οποίων οι 232 ήταν άνδρες με εργαστηριακά επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για SARS-CoV-2. Όλα τα δεδομένα συλλέχθηκαν αναδρομικά, ενώ πραγματοποιήθηκε ένα λεπτομερές κλινικό ιστορικό, ολοκληρωμένη σωματική εξέταση και εργαστηριακές και ακτινολογικές μελέτες απεικόνισης σε κάθε ασθενή, τα οποία ελέγχθηκαν και επανεξετάστηκαν από δύο ιατρούς.

Η μελέτη κοόρτης χωρίστηκε σε τρεις ομάδες: τους ασυμπτωματικούς ασθενείς (46), ασθενείς με συμπτώματα που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (129) και ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΑΦ (46). Στους ασθενείς που εξετάστηκαν για γοναδικές ορμόνες πριν την COVID-19 (24 άτομα), τα επίπεδα συνολικής τεστοστερόνης ορού μειώθηκαν σημαντικά από το επίπεδο των 458?±?198?ng/dl πριν την COVID-19 σε 315?±?120?ng/dl την περίοδο νόσησης από COVID-19. Θάνατος καταγράφηκε σε 11 ενήλικες άνδρες (4,97%) και 7 γυναίκες (3,55%), αποκαλύπτοντας μικρή σημασία ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο καθηγητής Çayan πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι την περίοδο διάγνωσης της COVID-19 θα πρέπει να εξετάζονται και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Στους άνδρες με χαμηλά επίπεδα ορμονών του φύλου που διαγιγνώσκονται θετικοί στην COVID-19, η θεραπεία τεστοστερόνης θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόγνωσή τους. Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες έρευνες στο θέμα αυτό».

Ανάμεσα στους περιορισμούς της μελέτης είναι ότι δεν περιελάμβανε ομάδα ελέγχου για ασθενείς με άλλες παθήσεις εκτός της COVID-19, λόγω των περιορισμών του νοσοκομείου, με τους ερευνητές να τονίζουν καταληκτικά ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τα επίπεδα συγκέντρωσης του ACE2 σε σχέση με τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Βρετανία: Ελπίδες στη «μάχη» κατά της Covid-19 δίνει ρινικό σπρέι για τη γρίπη

Η ορμόνη που αλλάζει τη συμπεριφορά των ανδρών όταν βρίσκονται μπροστά σε κοινό

Κορωνοϊός: Αυξημένος κατά 62% ο κίνδυνος θανάτου για αυτούς τους ασθενείς