Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η είσοδος σε θρησκευτικούς χώρους και τα μη απαραίτητα ταξίδια σχετίζονται με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης με COVID-19, ενώ αντιθέτως η αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης με αισθητά χαμηλότερη, βάσει μελέτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg.
Τα ευρήματα της μελέτης -που δημοσιεύονται στο Clinical Infectious Disease– συμβαδίζουν με το γενικό μήνυμα δημόσιας υγείας ότι η χρήση μάσκας, τα μέτρα κοινωνικής απόστασιοποίησης και ο περιορισμός των ταξιδιών όποτε είναι δυνατόν αποτελούν τα βασικά «όπλα» στη μάχη έναντι της διασποράς του κορωνοϊού.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα περισσότερων από 1.000 ατόμων στην πολιτεία του Μέριλαντ στα τέλη Ιουνίου, με τους ερευνητές να ρωτούν τους συμμετέχοντες σχετικά με το βαθμό που εφαρμόζουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, το ιστορικό, εφόσον υπήρχε, επιβεβαιωμένης COVID-19, καθώς και άλλες σχετικές συμπεριφορές στο πλαίσιο της πανδημίας.
Διαπίστωσαν, για παράδειγμα, ότι όσοι ανέφεραν πως χρησιμοποιούσαν συχνά τις δημόσιες συγκοινωνίες είχαν πάνω από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν βγει θετικοί στην COVID-19, ενώ εκείνοι που ανέφεραν ότι τηρούν αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ήταν μόλις κατά το ένα δέκατο πιθανότερο να αναφέρουν πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.
Εκτιμάται πως πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλης κλίμακας αξιολογήσεις σχετικών με την COVID-19 συμπεριφορών που βασίζονται σε δεδομένα έρευνας σε ατομικό επίπεδο, σε αντίθεση με συγκεντρωτικά δεδομένα από πηγές όπως οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων.
Κατ’ επέκταση, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ανάλογες μελέτες, οι οποίες είναι και σχετικά εύκολες στη διεξαγωγή τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο επιδημιολογικό εργαλείο για την πρόβλεψη του κινδύνου εξάρσεων του ιού SARS-CoV-2 σε τοπικό επίπεδο.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν το γεγονός ότι εάν βγαίνετε έξω, θα πρέπει να τηρείτε αποστάσεις στο μέτρο του δυνατού, διότι αυτό φαίνεται να σχετίζεται στενά με χαμηλότερες πιθανότητες να κολήσετε» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Sunil Solomon, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Τζον Χόπκινς Μπλούμπεργκ, καθώς και στην Ιατρική Σχολή Τζον Χόπκινς.
Τα 1.030 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη κατοικούν στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο έχει καταγράψει περισσότερα από 113.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 και σχεδόν 3.700 επιβεβαιωμένους θανάτους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 55 (5,3%) από τους 1.030 συμμετέχοντες είχαν βγει θετικοί σε λοίμωξη SARS-CoV-2 σε οποιαδήποτε στιγμή προ της σχετικής μελέτης, ενώ 18 (1,7%) συγκεκριμένα δύο εβδομάδες πριν από την έρευνα.
Αναλύοντας όλες τις μεταβλητές που θα μπορούσαν να αξιολογήσουν, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η παρουσία σε δημόσιους χώρους συνδέεται έντονα με το ιστορικό λοίμωξης από την COVID-19. Ενδεικτικά, το ιστορικό λοίμωξης ήταν περίπου 4,3 φορές πιο συχνό μεταξύ των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερες από τρεις φορές τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ δημόσια συγκοινωνία για περίοδο δύο εβδομάδων προ της μελέτης.
Ιστορικό λοιμώξεων ήταν επίσης 16 φορές πιο συχνό μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι έχουν επισκεφτεί θρησκευτικό χώρο τρεις ή περισσότερες φορές τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι δεν επισκέφτηκαν κανένα τόπο λατρείας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Η έρευνα δεν έκανε διαχωρισμό μεταξύ επίσκεψης για την τέλεση θρησκευτικών καθηκόντων ή για άλλους σκοπούς, όπως κάποια συνάντηση, καλοκαιρινή κατασκήνωση ή γεύμα.
Αντίθετα, όσοι ανέφεραν ότι τηρούσαν τις αποστάσεις σε εξωτερικούς χώρους «πάντα» ήταν μόνο 10% πιθανότερο να έχουν ιστορικό λοίμωξης σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι δεν τηρούσαν «ποτέ» μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Διαβάστε επίσης
Είναι Covid-19 ή κρυολόγημα; Ή μήπως γρίπη; Δείτε πώς θα τα ξεχωρίσετε
Κορωνοϊός – Αντισηπτικό χεριών: Ποια να αποφεύγουμε και ποια να επιλέγουμε
Κορωνοϊός: Ποιες υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν περισσότερο;