Αντισηπτικό χεριών που περιέχει κυρίως οινόπνευμα και ελάχιστα ακόμη συστατικά προκρίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αναφέροντας συγκεκριμένα πως το προϊόν πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη τουλάχιστον 60% ή 70% σε ισοπροπυλική αλκοόλη.

Ανάμεσα σε άλλα εγκεκριμένα συστατικά μπορεί να περιλαμβάνονται αποστειρωμένο απεσταγμένο νερό, υπεροξείδιο υδρογόνου και γλυκερίνη, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πρέπει να αποφεύγεται ο,τιδήποτε με μεθανόλη ή 1-προπανόλη, καθώς αμφότερες οι ουσίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικές.

Ο FDA εφιστά, επίσης, την προσοχή στο ενδεχόμενο αντισηπτικά χεριών να είναι συσκευασμένα σε δοχεία τροφίμων ή ποτών, καθώς πιθανή κατάποσή τους κατά λάθος μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας επισημαίνουν ακόμη πως πρέπει να αποφεύγονται τα αντισηπτικά χεριών που αντικαθιστούν το αλκοόλ με το χλωριούχο βενζαλκόνιο, το οποίο είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση ορισμένων βακτηρίων και ιών.

Ούτε και ενθαρρύνεται η κατασκευή αντισηπτικών στο σπίτι, καθώς το λάθος μείγμα χημικών ουσιών μπορεί να είναι αναποτελεσματικό ή να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα.

Και θα πρέπει να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών μόνο όταν δεν μπορείτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, σημειώνει ο Barun Mathema, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το πλύσιμο των χεριών είναι καλύτερο για την απομάκρυνση περισσότερων μικροβίων.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Πόσες φορές να πλένουμε τα χέρια μας για να μειωθεί κατά 36% ο κίνδυνος λοίμωξης

Δημιουργήθηκε σπρέι χεριών που αδρανοποιεί τον κορωνοϊό