Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα νευρωτισμού, χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που ενισχύει την τάση για αρνητικά συναισθήματα, είναι λιγότερο δραστήριες σωματικά, από όσες είναι εξωστρεφείς αποκαλύπτει νέα έρευνα που μελετά τα επίπεδα σωματικής άσκησης και τα στοιχεία του χαρακτήρα ενός ατόμου.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας βοηθούν να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι σωματικά δραστήριοι και άλλοι όχι. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä της Φινλανδίας δείχνει ότι η προσωπικότητα μπορεί να παίξει ρόλο στο πόσο σωματικά δραστήριος θεωρείται κανείς.

Τα στοιχεία της προσωπικότητας αντανακλούν τα χαρακτηριστικά μοτίβα σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφοράς των ανθρώπων. Η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε σε δύο από αυτά: την εξωστρέφεια και τον νευρωτισμό. Τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως πολύ εξωστρεφή συνήθως είναι κοινωνικά, δραστήρια και ομιλητικά, αντίθετα με εκείνα που χαρακτηρίζονται ως νευρωτικά και έχουν μια τάση για αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος και η αυτολύπηση.

Εξετάζοντας δεδομένα από 314 άνδρες και γυναίκες 70-85 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη PASSWORD και 1.098 γυναίκες 47-55 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη ERMA, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υψηλή εξωστρέφεια και ο χαμηλός νευρωτισμός συνδέονταν με περισσότερη φυσική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο στις μεσήλικες γυναίκες.

Πιο αναλυτικά, όσες βαθμολογήθηκαν υψηλά στην εξωστρέφεια ανέφεραν περισσότερη φυσική δραστηριότητα, πράγμα που, όμως, δεν παρατηρήθηκε και στη φυσική δραστηριότητα που καταγράφηκε από τους μετρητές δραστηριότητας. Οι γυναίκες που βαθμολογήθηκαν υψηλά στον νευρωτισμό ανέφεραν λιγότερη φυσική δραστηριότητα, με τις ενδείξεις των μετρητών να είναι αντίστοιχες.

«Παρόλο που και οι δύο μέθοδοι αξιολογούν τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση της σωματικής άσκησης, μετρούν διαφορετικές πτυχές της φυσικής δραστηριότητας. Οι μετρητές δραστηριότητας είναι καλύτεροι στη συγκέντρωση όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν βήματα, ενώ οι αναφορές των ίδιων των γυναικών αφορούν περισσότερο σε όλους τους τύπους σωματικής άσκησης. Έτσι, είναι λογικό τα αποτελέσματα να είναι εν μέρει διαφορετικά», εξηγεί ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Tiia Kekäläinen από το Ερευνητικό Κέντρο Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου.

Πόσο πιστεύει καθένας ότι ασκείται ανάλογα με την προσωπικότητά του
Η προσωπικότητα μπορεί να εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν το δικό τους επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι που είχαν υψηλή βαθμολογία στον νευρωτισμό ανέφεραν λιγότερη φυσική δραστηριότητα από αυτήν που κατέγραψαν οι μετρητές.

«Ο νευρωτισμός περιγράφει μια προδιάθεση για αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον, μειώνει την προθυμία για συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες, με την τάση αυτή να φαίνεται πως σχετίζεται με λανθασμένα μειωμένες αναφορές φυσικής δραστηριότητας. Οι πληροφορίες σχετικά με το ρόλο που παίζει η προσωπικότητα σε αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον ευκολότερο εντοπισμό ατόμων που κινδυνεύουν από την καθιστική ζωή», καταλήγει ο Δρ. Kekäläinen.

Διαβάστε επίσης

Καραντίνα: Αυτοί οι τύποι τα πάνε πολύ χειρότερα με τη μοναξιά

Πρόσωπο ή σώμα: Τι κοιτάμε όταν επιλέγουμε σύντροφο

Σωματική άσκηση: Εντυπωσιάζει ο αριθμός πρόωρων θανάτων που αποτρέπει κάθε χρόνο στη χώρα μας