Η φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης από COVID-19 και να μειώσει τη σοβαρότητα της λοίμωξης, υποστηρίζει μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA).
Οι ερευνητές μελέτησαν 28.000 ασθενείς που λάμβαναν αντιυπερτατσικά φάρμακα και βρήκαν ότι ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μειωνόταν στους πάσχοντες από υπέρταση που λάμβαναν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEi) ή αποκλειστές του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης (ARB).
«Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από COVID-19, στην αρχή της πανδημίας, όμως, υπήρχε ανησυχία για το ότι κάποιες φαρμακευτικές αγωγές για την υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα για τους πάσχοντες από COVID-19», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Βασίλειος Βασιλείου από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA και συνεχίζει:
«Θελήσαμε, λοιπόν, να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτών των φαρμάκων στους ασθενείς με COVID-19. Μελετήσαμε τα αποτελέσματα στους ασθενείς που λαμβάνουν αντιϋπερτασικά – εξετάζοντας συγκεκριμένα αυτά που αποκαλούμε ‘κρίσιμα’, όπως την εισαγωγή σε ΜΕΘ ή σε μηχανική αναπνευστική υποστήριξη και τον θάνατο».
Πιο αναλυτικά, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δεδομένα 19 μελετών σχετικών με την COVID-19 και τις φαρμακευτικές αγωγές με ACEi και ARB. Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε περισσότερους από 28.000 ασθενείς και είναι η εκτενέστερη και πιο λεπτομερής του είδους της μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από ασθενείς με COVID-19 που λάμβαναν φάρμακα ACEi ή ARB με αυτά όσων δεν λάμβαναν, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο αν οι ασθενείς βίωσαν «κρίσιμα» γεγονότα (εισαγωγή σε ΜΕΘ και αναπνευστική υποστήριξη) και θάνατο.
Όπως διαπιστώθηκε, το 1/3 των ασθενών από κορωνοϊό με υψηλή αρτηριακή πίεση και το 1/4 του συνόλου των ασθενών λάμβαναν ACEi ή ARB. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης που διατρέχουν οι ασθενείς με συννοσηρότητες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση και ο διαβήτης. Το πιο σημαντικό από τα ευρήματα, όμως, είναι ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τη σοβαρότητα της COVID-19 ή του κινδύνου θανάτου.
«Αντιθέτως, βρήκαμε ότι υπήρχε σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου και σοβαρών περιστατικών, επομένως τα φάρμακα αυτά μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα προστατευτικό ρόλο, ειδικά στους ασθενείς με υπέρταση», σημειώνει ο Δρ. Βασιλείου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι πάσχοντες από COVID-19 με υψηλή αρτηριακή πίεση που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με ACEi ή ARB είχαν 0,67 φορές λιγότερες πιθανότητες κρίσιμου ή θανατηφόρου συμβάντος από όσους δεν λάμβαναν τέτοια φάρμακα.
«Καθώς, λοιπόν, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις αυτών των φαρμάκων στους ασθενείς με COVID-19. Η έρευνά μας παρέχει ουσιώδη στοιχεία που συνιστούν τη συνεχόμενη χρήση τέτοιων φαρμάκων, στην περίπτωση ασθενών που ήδη ακολουθούν τέτοια φαρμακευτική αγωγή», τονίζει καταληκτικά ο Δρ. Βασιλείου.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να διευκρινίσουν αν η έναρξη λήψης τέτοιων φαρμάκων σε ασθενείς με COVID-19 μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωσή τους, καθώς ο μηχανισμός δράσης ενδέχεται να είναι διαφορετικός.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα πασίγνωστα χάπια που μειώνουν κατά 22% τον κίνδυνο