Η παρουσία δύο ή περισσότερων μακροχρόνιων παθήσεων -κατάσταση γνωστή ως συννοσηρότητα- συνδέεται με 48% υψηλότερο κίνδυνο θετικού αποτελέσματος στο τεστ κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.
Παρόλο που γνωρίζουμε ήδη πως ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης από την COVID-19 συνδέεται με συγκεκριμένες μακροχρόνιες παθήσεις, λίγα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα σχετικά με τις επιδράσεις της συννοσηρότητας και της πολυφαρμακίας (ταυτόχρονη λήψη πολλών φαρμάκων) στον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον κορωνοϊό.
Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης είναι η πρώτη που συνδέει τους δύο αυτούς παράγοντες με τον κίνδυνο θετικού αποτελέσματος στο τεστ για COVID-19, με τον συσχετισμό αυτό να αποδεικνύεται ιδιαίτερα εμφανής σε όσους έπασχαν από δύο ή περισσότερες καρδιομεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η παρουσία δύο ή περισσότερων τέτοιων παθήσεων σχετιζόταν με κατά 77% υψηλότερο κίνδυνο για ένα θετικό τεστ COVID-19.
Όπως αναφέρεται, μάλιστα, ο κίνδυνος τριπλασιαζόταν στην περίπτωση ανθρώπων με συννοσηρότητες και μη καυκάσια φυλετική καταγωγή. Γενικά, οι άνθρωποι με συννοσηρότητες που φάνηκε να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 ήταν από κοινωνικά και οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές, αφρικανικής καταγωγής, θεωρούνταν σοβαρά παχύσαρκοι και είχαν μειωμένη νεφρική λειτουργία.
Σημειώνεται ότι η μελέτη βασίστηκε σε βρετανική βιοτράπεζα δεδομένων, η οποία τώρα συνδέεται με τα αποτελέσματα των τεστ για COVID-19, και περιελάμβανε 428.199 ενήλικες 37-73 ετών από την Αγγλία και την Ουαλία.
Η Δρ. Barbara Nicholl από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, η οποία ηγήθηκε και της μελέτης σημειώνει σχετικά: «Η συννοσηρότητα και η πολυφαρμακία αποτελούν προκλήσεις για την παγκόσμια υγεία. Η μελέτη μας δείχνει ότι ένα θετικό τεστ στην COVID-19 είναι πολύ συχνότερο για όσους ζουν με τέτοιες συνθήκες υγείας. Τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της κλινικής και δημόσιας υγείας στο μέλλον, καθώς αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από COVID19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
«Δεδομένης της υψηλής επικράτησης της συννοσηρότητας, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, η πιο λεπτομερής κατανόηση των συσχετισμών ανάμεσα σε αυτές τις πολύπλοκες ιατρικές ανάγκες και την COVID-19, που παρέχεται από αυτή τη μελέτη, θα βελτιώσει τις γνώσεις μας σχετικά με τους κινδύνους και θα μας βοηθήσει να συμβουλεύουμε καλύτερα τους πιο ευάλωτους σε σοβαρή λοίμωξη ανθρώπους», σχολιάζει σχετικά ο καθηγητής Frances Mair, ειδικός στη συννοσηρότητα.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Ο παράγοντας-κλειδί που βοηθά στην εξάπλωσή του
Κορωνοϊός: Ο πιο απροσδόκητος τρόπος να θωρακίσετε την υγεία σας