Περίπου το 60% των ενηλίκων σήμερα πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο, με το 40% να πάσχει από 2 ή περισσότερες. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν αρκετά φάρμακα για την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών είναι αρκετά μεγάλος.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να λαμβάνουν ακόμα και 12 ή 15 διαφορετικά φάρμακα κάθε μέρα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις διαφόρων ερευνών.

Όταν το ντουλάπι του σπιτιού που φυλάμε τα φάρμακα είναι γεμάτο, καταλαβαίνουν ότι είναι δυσκολότερο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες λήψης του κάθε φαρμάκου, ενώ διατρέχουμε και αυξημένο κίνδυνο αλληλεπιδράσεων από τις ουσίες αυτές.

Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα φάρμακα ή τα συμπληρώματα διατροφής συχνά είναι αρκετά επικίνδυνες ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή.

Ο κίνδυνος από τη λήψη πολλαπλών σκευασμάτων (πολυφαρμακία) μπορεί να προληφθεί με ορισμένα απλά βήματα.

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα φάρμακα

Τα φάρμακα που προκαλούν συχνότερα επικίνδυνες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα αντιπηκτικά, όπως για παράδειγμα η βαρφαρίνη. Ορισμένα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και η ερυθρομυκίνη, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Το ίδιο ισχύει και για αντισταμινικά, μία κατηγορία φαρμάκων που χορηγείται στις αλλεργίες.

Χρησιμοποιήστε ένα κουτί για χάπια

Η επιλογή του καταλλήλου φαρμάκου από μία μεγάλη σειρά συσκευασιών μπορεί συχνά να οδηγήσει σε σφάλματα. Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παίρνει αρκετά φάρμακα ή δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα εβδομαδιαίο ή μηνιαίο κουτί για χάπια. Τα κουτιά αυτά γεμίζονται στην αρχή του μήνα και περιέχουν το κατάλληλο χάπι ή χάπια για κάθε ημέρα και ώρα. Η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για ασθενείς με διαταραχές της μνήμης.

 Μη διστάστε να κάνετε ερωτήσεις

Πριν ξεκινήστε τη λήψη ενός φαρμάκου ρωτήστε τον γιατρό και το φαρμακοποιό σας σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειές του, καθώς και αν έχει αλληλεπιδράσεις με κάποιο από τα υπόλοιπα φάρμακα που παίρνετε.

Προσοχή στις ανεπιθύμητες ενέργειες

Όταν ξεκινάτε τη λήψη ενός νέου φαρμάκου, σημειώστε όλα τα συμπτώματα που εμφανίζονται, ακόμα κι αν σας φαίνονται αμελητέα. Για παράδειγμα οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE), οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τις καρδιακές παθήσεις, προκαλούν ξηρό βήχα τον οποίο οι περισσότεροι ασθενείς αποδίδουν σε αλλεργίες ή λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Αν και προφανώς πρέπει να δοκιμάσετε το φάρμακο που συνέστησε ο γιατρός σας, αν παρουσιαστεί οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια, πρέπει να τον ενημερώσετε άμεσα.

Συχνά, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές που δεν προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο ευκολότερος τρόπος να διαπιστώσετε αν ένα φάρμακο προκαλεί μία συγκεκριμένα ανεπιθύμητη ενέργεια είναι να διακόψετε τη λήψη του για μερικές ημέρες και να παρατηρήσετε αν το σύμπτωμα υποχωρεί. Φυσικά, η διακοπή των φαρμάκων για το σκοπό αυτό πρέπει να γίνεται πάντοτε μετά από σχετική οδηγία γιατρού καθώς κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά συμπτώματα στέρησης.

Σταματήστε τα φάρμακα που δεν χρειάζεστε

Κατά την επίσκεψη στον γιατρό σας εξετάζετε τακτικά τα φάρμακα που παίρνετε. Αν είναι δυνατό, αφαιρέστε φάρμακα τα οποία δεν είναι πλέον χρήσιμα έτσι ώστε να παίρνετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα.