Την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών φέρεται να αποδυναμώνει η ταυτόχρονη λήψη αντιμικροβιακών φαρμάκων, σύμφωνα με νέα ερευνητική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ που έρχεται να προσθέσει περαιτέρω στοιχεία σε κάτι που υποπτεύονταν επί μακρόν οι γυναικολόγοι.
Η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει τη σαφή αιτιώδη σχέση, εντούτοις «υποδηλώνει ότι υφίσταται αλληλεπίδραση μεταξύ αντιβιοτικών φαρμάκων και ορμονικής αντισύλλησης, η οποία δύναται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών», κατέληξε η ερευνητική ομάδα υπό τον Δρ Robin Ferner του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Τα ευρήματα -που δημοσιεύονται στο BMJ Evidence Based Medicine– δεν εκπλήσσουν τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Δρ. Mitchell Kramer, ο οποίος διευθύνει τη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Northwell Health στο Χάντινγκτον της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι ορισμένα αντιβιοτικά θα επηρεάσουν το μεταβολισμό των χορηγούμενων εκ του στόματος αντισυλληπτικών ορμονών. Επομένως, συμβουλεύουμε τις ασθενείς που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια να χρησιμοποιούν πρόσθετη αντισύλληψη, όπως προφυλακτικά ή σπερματοκτόνα σε μορφή υπόθετου ή αφρού, κατά τη διάρκεια της λήψης του αντιβιοτικού ως προφύλαξη» αναφέρει.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου, προγενέστερες μελέτες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών χαπιών έχουν καταλήξει σε ανάμεικτα ευρήματα.
Αναζητώντας μία σαφέστερη εικόνα, ο Δρ. Robin Ferner και η ομάδα του συγκέντρωσαν καταγεγραμμένες στο βρετανικό σύστημα Υγείας αναφορές για ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων -την αποκαλούμενη «Κίτρινη Κάρτα», η οποία αποτελεί ένα μέσο συλλογής πληροφοριών σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων και την οποία έχουν καθήκον να συμπληρώνουν οι επαγγελματίες Υγείας εφόσον έχουν σχετικές υποψίες.
Συγκεκριμένα, συνέκριναν τους αριθμούς ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που αναφέρθηκαν σε σχεδόν 75.000 κίτρινες κάρτες για τη χρήση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος, περίπου 33.000 για αναστολείς ενζύμου και περισσότερους από 65.500 για άλλους τύπους φαρμάκων.
Υπήρξαν 46 περιπτώσεις ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στο μητρώο της Κίτρινης Κάρτας για τα αντιβιοτικά (αναλογία 62 ανά 100.000), 39 στις αναφορές για τους ενζυμικούς αναστολείς (αναλογία 119 ανά 100.000) και έξι σε αναφορές για άλλα φάρμακα.
Σε σύγκριση με τους άλλους τύπους φαρμάκων, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ήταν επτά φορές συχνότερες στις αναφορές ανεπιθύμητης ενέργειας για τα αντιβιοτικά και 13 φορές πιο συχνές στις αναφορές για τους ενζυμικούς αναστολείς, που περιλάμβαναν ορισμένα αντιβιοτικά.
Οι συγγενείς γενετικές ανωμαλίες αναφέρθηκαν επίσης επτά φορές συχνότερα στις «Κίτρινες Κάρτες» για τους αναστολείς ενζύμου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο υπολογισμός συγκεκριμένου βαθμού κινδύνου μέσω των δεδομένων αυτών δεν ήταν δυνατός, και σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος θα διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα βάσει του βιολογικού προφίλ της και των περιστάσεων, επισήμαναν οι ερευνητές.
Από κοινού όμως τονίζουν ότι εάν μια γυναίκα λαμβάνει ταυτόχρονα αντισυλληπτικά και αντιβιοτικό, τότε συνιστάται να λαμβάνει επιπλέον προφυλάξεις για να αποφύγει το ενδεχόμενο μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Διαβάστε ακόμη
Αντισυλληπτικά χάπια τέλος: Και τώρα τι;
Δείτε πόσα κιλά μπορεί να παχύνει μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά