Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Karolinska και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στο πόση υπνηλία νιώθουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας και στον βαθμό κοινωνικοποίησής τους.

Στη σχετική δημοσίευση στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες περιγράφουν τη μελέτη ύπνου και μοτίβων κοινωνικοποίησης σε μια ομάδα εθελοντών, αλλά και τα συμπεράσματά τους.

Ανεπίσημα μέχρι σήμερα στοιχεία υποδείκνυαν ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται κούραση ή νύστα, είναι λιγότερο πρόθυμοι να ασχοληθούν με κοινωνικές ή άλλες δραστηριότητες. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικά προβλήματα, μείωση στο αίσθημα κινήτρου που νιώθει κανείς και συμπεριφορικές αλλαγές.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, λοιπόν, η ερευνητική ομάδα από την Σουηδία διερωτήθηκε αν υπήρχαν περισσότερα στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στο αίσθημα της νύστας και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Για να εξετάσουν το ζήτημα, οι επιστήμονες κάλεσαν 641 εργαζόμενους ενήλικες στη Σουηδία να κρατήσουν ένα λεπτομερές ημερολόγιο (με καταχωρήσεις ανά 30 λεπτά όταν δεν δούλευαν) σχετικά με τα μοτίβα της νύστας και την κοινωνική τους δραστηριότητα για μια περίοδο τριών εβδομάδων.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές βρήκαν μοτίβα που υποδεικνύουν ότι υπήρχαν μέχρι πρότινος άγνωστες συνδέσεις ανάμεσα στο αίσθημα της νύστας κατά τη διάρκεια της ημέρας και την κοινωνικοποίηση. Πρόσεξαν, για παράδειγμα, ότι η νύστα και η κοινωνικοποίηση επηρεάζονταν από την ώρα της ημέρας. Διαπίστωσαν πως η μεγαλύτερη κοινωνική δραστηριότητα στο τέλος του πρωινού ή νωρίς το απόγευμα έτειναν να κάνουν τους ανθρώπους να νυστάζουν λίγο αργότερα.

Παραδόξως, όμως, η μεγαλύτερη κοινωνική δραστηριότητα το απόγευμα οδηγούσε σε μειωμένο αίσθημα νύστας πιο μετά. Ακόμη, ότι η κοινωνικοποίηση αργά το απόγευμα έτεινε να κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται λίγο περισσότερο τη νύχτα, αλλά η μακράς διάρκειας κοινωνικοποίηση το απόγευμα οδηγούσε σε λιγότερο ύπνο το βράδυ. Αντιλήφθηκαν, τέλος, ότι μία από τις επιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντική κι αυτή είχε να κάνει με την κοινωνική επαφή, η οποία μπορεί να μειωθεί έως και 70% όταν οι άνθρωποι νυστάζουν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους, όταν εξετάζονται συνολικά, υποδεικνύουν ότι το αίσθημα της νύστας σε γενικές γραμμές οδηγεί σε μειωμένη επιθυμία κοινωνικής αλληλεπίδρασης, κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας που είναι πιθανό να συμβούν, όπως μετά τη δουλειά ή τα Σαββατοκύριακα.

Διαβάστε επίσης

Μνήμη: Ο απλός τρόπος για να έχετε πάντα μυαλό «ξυράφι»

Πόνος στη μέση: Η στάση ύπνου που πρέπει να αποφεύγετε

Αϋπνία: Πέντε θαυματουργά ροφήματα που χαρίζουν ήρεμο ύπνο