Κορεάτικη έρευνα με αντικείμενο τον ίλιγγο – ειδικότερα τον καλοήθη ίλιγγο θέσης – την ξαφνική αίσθηση, δηλαδή, ότι περιστρέφεται κανείς γύρω από τον εαυτό του ή ότι περιστρέφονται τα πράγματα γύρω από αυτόν που προκαλείται από μια απλή αλλαγή της θέσης του κεφαλιού, έδειξε πως η πρόσληψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει ασθενείς να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες ζαλάδες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, για το 86% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή τη μορφή ιλίγγου η κατάσταση παρακωλύει απλές καθημερινές δραστηριότητες έως τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.
Μια συχνή και αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί η εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων υπό ιατρική καθοδήγηση, ωστόσο τα νέα ευρήματα δείχνουν πως η αύξηση πρόσληψης βιταμίνης D και ασβεστίου ενδεχομένως να εμποδίσει την υποτροπή του ιλίγγου, σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Ji-Soo Kim, από το Κολλέγιο Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neurology.
Η ερευνητική ομάδα συμπεριέλαβε στη μελέτη 900 ασθενείς με καλοήθη ίλιγγο θέσης , τους οποίους χώρισε σε δύο ομάδες: τη μία αποτελούσαν όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (κάτω από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο) στους οποίους δόθηκαν συμπληρώματα βιταμίνης D (400 διεθνείς μονάδες) και ασβεστίου (500 χιλιοστόγραμμα) δύο φορές ημερησίως, και την άλλη ασθενείς με υγιή επίπεδα βιταμίνης D (ίσο ή μεγαλύτερο από 20 ng / mL), στους οποίους δεν δόθηκε συμπλήρωμα ανεξαρτήτως τους επιπέδου.
Όπως διαπιστώθηκε:
- οι ασθενείς που έλαβαν τα συμπληρώματα παρουσίασαν μείωση κατά 24% της συχνότητας του ίλιγγου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν
- ασθενείς με έλλειψη σε βιταμίνη D επωφελήθηκαν περισσότερο· για επίπεδα βιταμίνης D χαμηλότερα από 10 ng / mL παρατηρήθηκε μείωση κατά 45% στην υποτροπή του ιλίγγου, ενώ για επίπεδα 10 έως 20 ng / mL μείωση κατά 14% μόνο
- συνολικά, το 38% των ατόμων που έλαβαν βιταμίνη D / ασβέστιο βίωσαν δεύτερο επεισόδιο ιλίγγου, σε σύγκριση με το 47% όσων δεν λάμβαναν.
Σύμφωνα με τον Δρ Anthony Geraci, διευθυντή του Τμήματος Νευρομυϊκής Ιατρικής στο συνεργαζόμενο με το Εθνικό Σύστημα Υγείας Northwell Health της Νέας Υόρκης, τα ευρήματά τους συστήνουν ουσιαστικά μια νέα θεραπεία οικονομική και ασφαλή, ενώ η πρόσληψη αυτών των στοιχείων εξασφαλίζει αποδεδειγμένα επιπλέον οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, την υγεία των οστών και τη μείωση των καταγμάτων λόγω πτώσεων στους ηλικιωμένους οι οποίοι υποφέρουν συχνότερα από ιλίγγους.
Ο Δρ Sami Saba, νευρολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, αφού αναφέρθηκε στη μέθοδο θεραπείας του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης με την κίνηση επανατοποθέτησης των κρυστάλλων ανθρακικού ασβεστίου (ωτόλιθοι) στα ωτολιθοφόρα όργανα απ’ όπου είχαν γλιστρήσει, εξήγησε πως τα νέα ευρήματα ευσταθούν επί τη βάση της σύστασης των ωτολίθων από ανθρακικό ασβέστιο, δεδομένου πως η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου.