Εννέα στους δέκα μεσήλικους άνδρες με περίμετρο μέσης μεγαλύτερη των 101 εκατοστών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine.

Όπως αναδεικνύουν τα ευρήματα, το ποσοστό αυτό ήταν κατά 25% υψηλότερο από ό,τι για εκείνους με περίμετρο μέσης 94 εκατοστών, οι οποίοι έτειναν να βιώνουν απλώς ήπια δυσκολία στύσης.

Επίσης, οι άνδρες με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης (κοιλιά) είχαν σχεδόν 25% λιγότερους οργασμούς και ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι σεξουαλικά.

Το υπερβολικό κοιλιακό λίπος μειώνει τη ροή του αίματος που χρειάζεται για τη σεξουαλική απόδοση και επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης, υποστηρίζουν οι Τούρκοι ερευνητές που πραγματοποίησαν την εν λόγω μελέτη.

«Πρόκειται για κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει με τις αρτηρίες όταν εκδηλώνεται κάποια καρδιακή νόσος», αναφέρει ο καθηγητής Mustafa Bolat.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο σεξολόγος Phillip Hodson τονίζει ότι «η μεγαλύτερη κοιλιά ενός άνδρα δεν είναι επιβλαβής μόνο για την καρδιά σε σωματικό επίπεδο. Υπάρχει πλέον σαφής σύνδεση με την έναρξη, τη συνέχεια ή την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Επίσης, το κοιλιακό λίπος μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα, παρεμβαίνοντας έτσι στη σωστή ορμονική ισορροπία».

Διαβάστε επίσης

Πέντε τρόποι να νικήσετε τη στυτική δυσλειτουργία

Η συνήθεια που αυξάνει κατά 4 εκ. την περίμετρο της μέσης ενός 60άρη

Έχετε κάνει κοιλιά; Αυτή η νόσος σας απειλεί – Και δεν αφορά την καρδιά