Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια και υπάρχουν αρκετές έρευνες που το αποδεικνύουν. Μία τέτοια, που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες στο περιοδικό International Journal of Obesity, έβαλε στο μικροσκόπιο 872.000 άτομα άνω των 65 ετών, που συμμετείχαν σε μια πανεθνική εξέταση της υγείας του εν λόγω πληθυσμού, που έγινε στη Νότια Κορέα. Μετά από 6,5 χρόνια από την πραγματοποίηση της έρευνας, το 13% είχε διαγνωστεί με άνοια.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι από εκείνους τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες που διαγνώστηκαν με άνοια, πολλοί από αυτούς παρουσίαζαν κοιλιακή παχυσαρκία, μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και αυξημένο σπλαγχνικό λίπος, παρότι σε πολλές περιπτώσει το βάρος τους ήταν κανονικό. Οι ερευνητές έκαναν λόγο για αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα που δεν παρουσίαζαν κοιλιακή παχυσαρκία, ακόμη και αν το βάρος που διατηρούσαν ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ηλικιωμένοι, όσο περνάνε τα χρόνια τείνουν να χάνουν μυς και να κερδίζουν λίπος, χωρίς αλλαγή στο βάρος τους. Σημειωτέον, υψηλότερες ποσότητες σπλαχνικού λίπους έχουν επίσης συνδεθεί με ζητήματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Μπορείτε να ανατρέξετε στα βασικά στοιχεία της έρευνας εδώ.