Μόλις τριάντα λεπτά άσκησης ημερησίως φαίνεται να μειώνουν τα συμπτώματα της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής (ΓΑΔ). Αυτό αναφέρει νέα μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές με επικεφαλής τον Matthew Herring, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία.

Για τη μελέτη 35 νέοι ενήλικες με υποψία ΓΑΔ, αλλά χωρίς να έχει διαγνωσθεί, έτρεξαν σε ένα διάδρομο γυμναστικής για περίπου 30′ σε υψηλή ένταση. Ακολούθως πέρασαν 30′ καθιστοί. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τα συναισθήματά τους απαντώντας συγκεκριμένα σε ερωτήσεις για άγχος, ανησυχία, ενέργεια και κόπωση πριν και μετά την άσκηση.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν λιγότερο άγχος και ανησυχία καθώς και περισσότερη ενέργεια μετά την άσκηση. Αξίζει να σημειωθεί πως για τις γυναίκες η επίδραση ήταν ακόμα ισχυρότερη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει θετικές επιδράσεις για τους νεαρούς άνδρες με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή σε υποκλινική κατάσταση. Τα οφέλη της άσκησης στις γυναίκες με ΓΑΔ είχαν φανεί και από προηγούμενες έρευνες.

«Έχουν φανεί διάφοροι εύλογοι μηχανισμοί για να εξηγηθούν τα αγχολυτικά οφέλη της άσκησης», δήλωσε ο Δρ. Herring.

«Ανάμεσα στους λόγους είναι η επίδραση της γυμναστικής στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες επηρεάζουν τη διάθεση. Η άσκηση είναι επίσης ένας περισπασμός από τις αγχωτικές πτυχές της καθημερινής ζωής», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο ερώτημα αν αυτές οι επιδράσεις διαρκούν, ο Δρ. Herring τόνισε πως «Οι ισχυρότερες επιδράσεις φαίνεται να υπάρχουν για 10 έως 30 λεπτά μετά το τέλος της άσκησης, αλλά υπάρχουν και ορισμένες ενδείξεις ότι οι επιδράσεις ενδέχεται να διαρκέσουν και περισσότερο».

Ο ερευνητής σημείωσε ότι η αεροβική άσκηση θα μπορούσε να έχει σωρευτικά οφέλη, μειώνοντας τα συμπτώματα άγχους σε ένα μεγάλος εύρος ενηλίκων. Για άλλους τύπους άσκησης, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να μην είναι ξεκάθαρα.

«Είναι λιγότερο γνωστές οι επιδράσεις των ασκήσεων αντοχής ή του Pilates στα συμπτώματα του άγχους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η έρευνά μας», κατέληξε ο Δρ. Herring.