Η περιεμμηνόπαυση αποτελεί μία περίοδο στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία γίνεται πιο ευάλωτη σε διάφορα προβλήματα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μελέτη αναγνώρισε την εμμηνόπαυση ως παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου ή κάποιων από τα στοιχεία του, όπως η υπέρταση, η κεντρική παχυσαρκία και το υψηλό σάκχαρο.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία από δεδομένα της Μακροχρόνιας Μελέτης της Γήρανσης του Καναδά, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Menopause, βρήκε ένα θετικό συσχετισμό μεταξύ της εμμηνόπαυσης και του αυξημένου κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη αυτή ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 10.000 γυναικών 45-85 ετών. Προηγούμενες επιστημονικές εργασίες έχουν δείξει έναν συσχετισμό ανάμεσα στην έναρξη της εμμηνόπαυσης και την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου, ανάλογα με την ηλικία.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, τα περιστατικά μεταβολικού συνδρόμου αυξάνονται με την ηλικία και στον Καναδά φτάνουν το ποσοστό του 38% σε γυναίκες ηλικίας 60-79 ετών. Η κατανόηση των αιτίων πρόκλησης του μεταβολικού συνδρόμου είναι σημαντική, καθώς η πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου, δύο από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των γυναικών.

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής γυναικών με μεταβολικό σύνδρομο έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ως πιθανοί τροποποιητικοί παράγοντες αυτής της σχέσης έχουν αναδειχθεί επίσης η ηλικία της εμμηνόπαυσης και η ορμονοθεραπεία, αν και οι χρειάζονται επιπρόσθετες μελέτες για την καλύτερη ποσοτικοποίηση της επίδρασής τους.

«Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν εκ νέου την ήδη αναγνωρισμένη σύνδεση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και του μεταβολικού συνδρόμου. Δεδομένου ότι ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο και ότι οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η νούμερο ένα αιτία θανάτου των γυναικών, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της αξιολόγησης του καρδιαγγειακού κινδύνου και των στρατηγικών μείωσης του κινδύνου αυτού στις γυναίκες μέσης ηλικίας», αναφέρει η Δρ. Stephanie Faubion, Διευθύντρια του North American Menopause Society.

Διαβάστε επίσης

Εμμηνόπαυση: Πλησιάζει η μέρα που θα εξαφανιστεί!

Εμμηνόπαυση: Υπάρχει τρόπος να νιώσετε όμορφα χωρίς θλίψη

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Δυο κινήσεις που προστατεύουν τις γυναίκες