Οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν εκτενείς ελέγχους πάνω σε ένα νέο τεστ ούρων πέντε λεπτών που μετρά το κατά πόσο είναι υγιεινή η διατροφή που ακολουθεί ένας άνθρωπος και παράγει το μοναδικό ατομικό «αποτύπωμα» ούρων του.

Οι επιστήμονες από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου και τα Πανεπιστήμια Northwestern, Illinois και Murdoch ανέλυσαν τα επίπεδα 46 μεταβολιτών στα ούρα 1.848 ανθρώπων στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Nature Food, οι μεταβολίτες θεωρούνται ένας αντικειμενικός δείκτης της ποιότητας της διατροφής και παράγονται από την πέψη διάφορων τροφίμων.

«Η διατροφή είναι παράγοντας-κλειδί για την υγεία και τη νόσηση του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αξιολογηθεί ακριβώς, καθώς βασίζεται στην ικανότητα του ατόμου να θυμάται τι και πόσο συχνά τρώει. Για παράδειγμα, όταν καλούμε τους ανθρώπους να παρακολουθήσουν τη διατροφή τους μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα συχνά οδηγούμαστε σε ανακριβείς αναφορές σχετικά με αυτά που πραγματικά καταναλώνουν. Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να παράσχει εις βάθος πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου και αν αυτή αποτελεί το σωστό τύπο διατροφής για την ατομική του βιολογική σύνθεση», εξηγεί ο Δρ. Joram Posma, συγγραφέας της έρευνας.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ένα συσχετισμό ανάμεσα σε 46 μεταβολίτες στα ούρα και σε διάφορα είδη τροφίμων ή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή. Για παράδειγμα, ορισμένοι μεταβολίτες σχετίστηκαν με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ άλλοι συνδέθηκαν με την πρόσληψη εσπεριδοειδών, φρουκτόζης, γλυκόζης και βιταμίνης C. Η ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι μεταβολίτες στα ούρα σχετίστηκαν με τη διατροφική πρόσληψη κόκκινου κρέατος, άλλων τύπων κρέατος όπως το κοτόπουλο και θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο. Επιπλέον, ορισμένοι μεταβολίτες, όπως λόγου χάρη το μυρμηκικό οξύ και το νάτριο -δηλαδή ενώσεις που βρίσκονται στα ούρα και αποτελούν δείκτη πρόσληψης αλατιού- συνδέθηκαν με καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Μέσω της προσεκτικής καταγραφής της διατροφής των ανθρώπων και της συλλογής των ούρων που εκκρίνονται σε διάστημα δύο 24ωρων, μπορέσαμε να εδραιώσουμε τους συνδέσμους ανάμεσα στις διατροφικές προσλήψεις και τις εκκρίσεις ούρων που ενδεχομένως να συμβάλουν στη βελτίωση των γνώσεών μας σχετικά με τον τρόπο που η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας. Οι υγιεινές διατροφές έχουν διαφορετικά μοτίβα μεταβολιτών στα ούρα από αυτές που σχετίζονται με χειρότερα αποτελέσματα υγείας», τονίζει ο καθηγητής και ένας εκ των συγγραφέων, Paul Elliot.

Σε μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης στο Nature Food από την ίδια επιστημονική ομάδα, η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη ενός πεντάλεπτου τεστ που αποκαλύπτει ότι το μείγμα των μεταβολιτών στα ούρα ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Η ομάδα υποστηρίζει ότι η τεχνολογία που παράγει το ατομικό «αποτύπωμα» ούρων μπορεί να καταστήσει δυνατή τη λήψη συμβουλών υγιεινής διατροφής σχεδιασμένων αποκλειστικά με βάση τη βιολογική σύνθεση του κάθε ατόμου. Πρόκειται για διαδικασία που είναι γνωστή και ως «διατροφή ακριβείας» και θα μπορούσε να παράσχει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για την ποιότητα της διατροφής του ατόμου στους επαγγελματίες υγείας.

Στα σχέδια των επιστημόνων τώρα είναι να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία διατροφικής ανάλυσης σε ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Προς το παρόν, πάντως, το επόμενο βήμα είναι να διερευνήσουν το πώς το αποτύπωμα μεταβολιτών στα ούρα ενός ατόμου μπορεί να συνδέεται με επικίνδυνες για αυτό καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Με τις μελέτες αυτές δείξαμε πόσο διαφορετικά μεταβολίζουν οι άνθρωποι τα ίδια τρόφιμα και μάλιστα σε απόλυτα ατομικό επίπεδο, πράγμα το οποίο έχει συνέπειες όσον αφορά στην κατανόηση της ανάπτυξης παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή αλλά και στις πιο προσωποποιημένες διατροφικές συμβουλές για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

Οι επικίνδυνοι παράγοντες του τρόπου ζωής που προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση

Οκτώ τρόφιμα με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά

Θες να σώσεις τον πλανήτη; Η διατροφή που επιλέγεις κάνει τη διαφορά

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-06/icl-utr062220.php?fbclid=IwAR2I-S_gi5aPweL3uKlNWav5tFLs4WSpVELFTlOkNw_U67teY7O2fEpasP0