«Γνωρίζεις με ποιον τρόπο η στοματική σου υγεία σχετίζεται με τη γενική σου υγεία; Ρώτα τον οδοντίατρό σου!», αυτό το μήνυμα στέλνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που έχει οριστεί η 20η Μαρτίου.

Τα μέλη του ΟΣΠ θέλουν να αναδείξουν τη σημασία που έχει η υγεία του στόματος στη γενικότερη υγεία και να υπογραμμίσουν ότι η στοματική υγεία συμβάλλει στην εμφάνιση και εξέλιξη νοσημάτων, που θα πίστευε κανείς ότι είναι τελείως άσχετα με αυτήν.

Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους του ΟΣΠ, πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλλει ή θα προσβάλλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα βακτήρια που ενοχοποιούνται για την ουλίτιδα, βρίσκονται επίσης στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Επίσης, διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλα απομακρυσμένα όργανα, όπως είναι η καρδιά και οι πνεύμονες και να τα προσβάλλουν, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν μία από τις σοβαρότερες αιτίες διαταραχών της πέψης.

Όπως υπογραμμίζουν οι οδοντίατροι του ΟΣΠ, η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε περιοδοντικές νόσους, που παρεμβαίνουν στο μηχανισμό παραγωγής ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη η ρύθμιση του διαβήτη. Επιπλέον, οι νόσοι των ούλων εγκύων γυναικών συσχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του νεογνού, ενώ ο βρυγμός και η κακή σύγκλειση είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες για την εμφάνιση ημικρανιών και πονοκεφάλων, που δεν μπορούν να αποδοθούν σε παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με οστεοπενία κινδυνεύουν περισσότερο από κατάγματα των γνάθων και ένα μεγάλο ποσοστό εγκεφαλικών διασείσεων, που προέρχονται από την αθλητική δραστηριότητα, οφείλεται στη μη χρήση ενδοστοματικού εξατομικευμένου προστατευτικού νάρθηκα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η προβληματική αισθητική εικόνα του χαμόγελου αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους ανασφάλειας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς (ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία) που επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις και ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

«Μάθε να φροντίζεις το στόμα σου! Μάθε να φροντίζεις το σώμα σου! Ρώτα τον οδοντίατρό σου!» τονίζουν τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς και αναφέρουν ότι η στοματική υγεία αποτελεί κλειδί της σωματικής και ψυχικής υγείας!