Μέσα στον πανικό που έφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διακρίνει αν νοσεί από COVID-19 ή αν υποφέρει από αλλεργίες είτε κρυολόγημα, καθώς όλα παρουσιάζουν μερικά κοινά συμπτώματα.

Συμπτώματα της COVID-19 αποτελούν ο πυρετός και ο ξηρός βήχας, μαζί με δύσπνοια, πονόλαιμο, διάρροια, κόπωση, ρίγη, μυϊκούς πόνους, απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Ωστόσο, όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι δύσκολο ή εξαιρετικά σπάνιο πυρετός ή διάρροια να προκύψουν εξαιτίας ενός κρυολογήματος ή μια εποχικής αλλεργίας, σύμφωνα με τον Δρ. Michael Benninger, πρόεδρο του Ινστιτούτου Κεφαλής Τραχήλου στην Κλινική του Κλίβελαντ, τονίζοντας πως πρέπει πάντα να επιστρατεύεται η λογική.

«Εάν δεν έχετε πυρετό, δύσπνοια ή διάρροια, τότε πιθανότατα έχετε κάποιο κρύωμα ή εποχική αλλεργία», επεσήμανε ενώ, περνώντας στο ζήτημα κρύωμα-αλλεργία και φέρνοντας το κοινό στις αλλεργίες και το κρυολόγημα φτέρνισμα ως παράδειγμα, υπενθύμισε πως άλλα συμπτώματα μπορούν να βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις μας συμβαίνει.

«Συνήθως το κρυολόγημα δεν προκαλεί κνησμό στα μάτια», είπε, και εξήγησε ότι ο βήχας σχετίζεται μάλλον με το κοινό κρυολόγημα παρά με τις αλλεργίες, εκτός αν κάποιος πάσχει από αλλεργικό άσθμα.

Τέλος, αναφερόμενος στη δύσπνοια, διευκρίνισε πως, μολονότι αποτελεί σύμπτωμα της COVID-19, μπορεί να είναι και μια ένδειξη άσθματος που εκδηλώνεται σε περιόδους που επελαύνουν οι αλλεργίες, με τον πυρετό να αποτελεί τον βασικό παράγοντα που θα υποδείξει αν πρόκειται ή όχι για άσθμα.

Ασθενείς με άσθμα θα πρέπει να ακολουθούν με ευλάβεια την αγωγή τους, σύμφωνα με τον Δρ. Benninger, καθώς τα άτομα με πνευμονοπάθειες αποτελούν ευπαθή ομάδα στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

 

Διαβάστε επίσης:

Τσιόδρας: Τι ξεχωρίζει τις αλλεργίες από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Αυτοί οι ασθενείς θα νοσήσουν ελαφριά με ήπια συμπτώματα

Κορωνοϊός: Αντισώματα αναπτύσσουν και οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα