Τα αντιόξινα φάρμακα, που μειώνουν τα οξέα του στομάχου και χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινά προς ανακούφιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μπορεί μεν να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της στομαχικής καούρας αλλά διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργικών συμπτωμάτων.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από αυστριακή μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται όταν τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο προκαλώντας έντονο αίσθημα καύσου σε όλο το πεπτικό σύστημα. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης συνήθως χορηγούνται με ή χωρίς συνταγή γιατρού αναστολείς αντλίας πρωτονίων και αναστολείς Η2.

Επιστημονική ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης με επικεφαλής την Δρ. Erika Jensen-Jarolim, παρατήρησε ότι τα άτομα 60 ετών και άνω που έπαιρναν αντιόξινα είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να χρειαστεί να πάρουν και φάρμακα για την καταστολή αλλεργικών συμπτωμάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν πληροφορίες από βάση συνταγογράφησης για το 97% των κατοίκων στην Αυστρία, την περίοδο 2009-2013. Λιγότερες από έξι δόσεις ημερησίως αντιόξινων φαρμάκων ετησίως σχετίζονταν με μεγαλύτερη ανάγκη λήψης φαρμάκων για την καταστολή αλλεργικών αντιδράσεων. Όσο συχνότερη η λήψη αντιόξινων τόσο συχνότερη η ανάγκη και για αγωγή κατά των αλλεργιών.

Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι φάνηκαν να επηρεάζονται περισσότερο.

«Πολλοί άνθρωποι παίρνουν αντιόξινα για στομαχικά προβλήματα. Όσο περισσότερο χρόνο τα παίρνει κανείς, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος αλλεργίας», εξηγεί η Δρ. Jensen-Jarolim.

Όπως εξηγεί η ίδια, υπό φυσιολογικές συνθήκες το όξινο περιβάλλον του στομάχου συμβάλλει στην διάσπαση των πρωτεϊνών των τροφών που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Αλλά αν κάποιος παίρνει αντιόξινα φάρμακα, οι τροφές δεν αποδομούνται σε αρκετά μικρά τμήματα και τα αλλεργιογόνα φτάνουν στο έντερο όπου και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και φλεγμονή.