Το αν ένα παιδί θα αναπτύξει αλλεργίες επηρεάζεται σε μικρό βαθμό από το αν έχει γεννηθεί με καισαρική τομή ή φυσιολογικά, υποστηρίζει νέα μελέτη που διενεργήθηκε από το Παιδικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Murdoch (MCRI) και δημοσιεύθηκε στο Archives of Disease in Childhood.

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη αναδείχθηκε μόνο μια μικρή σύνδεση ανάμεσα στον τοκετό με καισαρική τομή και το άσθμα και καμία σύνδεση ανάμεσα στη μέθοδο τοκετού και το έκζεμα ή την πνευμονική λειτουργία.

Η ερευνητική ομάδα υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Melissa Wake και της Δρ. Rachel Peters, χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο παλαιότερες μελέτες σχετικά με το άσθμα και το έκζεμα με 3.135 και 3.654 συμμετέχοντες αντίστοιχα ηλικίας 6-7 ετών, και δεδομένα για την πνευμονική λειτουργία από μια τρίτη μελέτη 1.502 συμμετεχόντων ηλικίας 11-12 ετών.

Αφορμή για την έρευνα στάθηκαν τα προηγούμενα δεδομένα από τη δεκαετία του 1990 που υπεδείκνυαν μία σύνδεση ανάμεσα στην καισαρική τομή και τις παιδικές αλλεργίες όπως το έκζεμα, το άσθμα και η κακή πνευμονική λειτουργία και τα οποία δικαιολογούσαν περαιτέρω διερεύνηση.

«Οι επιστήμονες αγωνίζονται για να βρουν τι κρύβεται πίσω από την επιδημία των αλλεργιών που προσβάλλουν τα παιδιά. Μία πιθανότητα είναι η καισαρική τομή, καθώς τα ποσοστά αλλεργιών και καισαρικής έχουν εκτοξευθεί εξίσου μετά τη δεκαετία του 1990. Πρόκειται για μια εύλογη θεωρία, καθώς ένα υγιές ξεκίνημα για ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει την έκθεση του μωρού στο μικροβίωμα της μητέρας, πράγμα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού», εξηγεί η καθ. Wake.

Η Δρ. Peters με τη σειρά της σχολιάζει ότι τόσο η καισαρική τομή όσο και οι παιδικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 30 χρόνια.
«Τα ποσοστά καισαρικών τομών παγκοσμίως είναι υψηλότερα του 20%, με τη Βόρεια Αμερική, την Ανατολική Ασία και περιοχές του Ειρηνικού μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία να κυμαίνονται πλέον στο 30%. Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά άσθματος και εκζέματος σε παιδιά 6-7 ετών είναι 12% και 8% αντίστοιχα σε παγκόσμιο επίπεδο, με την υψηλότερη επικράτηση να αναφέρεται στην Αυστραλία (20% και 17% αντίστοιχα)», αναφέρει αναλυτικά η ειδικός και καταλήγει:

«Η μελέτη μας προσφέρει στους γονείς την αυτοπεποίθηση να γνωρίζουν ότι αν θέλουν ή χρειάζεται να πραγματοποιηθεί καισαρική τομή, το παιδί τους δεν θα έχει περισσότερες πιθανότητες μεγαλύτερου κινδύνου για έκζεμα και κακή πνευμονική λειτουργία από τα παιδιά που γεννιούνται φυσιολογικά. Ο μόνος πιθανός, αλλά μικρός κίνδυνος είναι αυτός της ανάπτυξης άσθματος».