Το φιλί σπάνια μελετάται από τις επιστήμες πέρα από κάποιες μη ρομαντικές εξετάσεις των επιδράσεων του φιλιού στη μετάδοση των μολύνσεων και των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ). Ωστόσο σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Sexual and Relationship Therapy, οι μελετητές αποφάσισαν να εξετάσουν κάτι διαφορετικό και λιγότερο νοσηρό. Εξέτασαν τους λόγους για τους οποίους φιλιόμαστε. Μάλιστα σε μία σειρά μελετών περιέγραψαν την εξέλιξη της κλίμακας μέτρησης του φιλιού την οποία ονόμασαν “YKiss?”.
Εξερευνώντας τις κατηγορίες κινήτρου του φιλιού
Το δείγμα στην πρώτη έρευνα συμμετείχαν 647 άτομα. Περιγραφικά στατιστικά κατέδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν φιλήσει κατά μέσο όρο 19 άτομα στη ζωή τους και είχαν το πρώτο τους φιλί στην ηλικία των 15 ετών, ενώ τα άτομα που είχαν συντροφική σχέση φιλούσαν τον σύντροφό τους κατά μέσο όρο 30 φορές την εβδομάδα. Η κλίμακα YKISS? κατέδειξε έντεκα λόγους που δίνουμε φιλιά καθώς για φιλιά και έντεκα στόχους που επιδιώκουμε με αυτά και οι οποίοι δεν σχετίζονται με τον έρωτα και το σεξ.
Για ποιο λόγο δίνουμε ερωτικά φιλιά
- Αισθανόμαστε όμορφα
- Μας διεγείρει η εμφάνιση του ατόμου που φιλάμε
- Θέλουμε να δείξουμε τη διάθεσή μας
- Θέλουμε να συνδεθούμε με έναν άνθρωπο
- Θέλουμε να αυξήσουμε τον συναισθηματικό δεσμό
- Είναι διασκεδαστικό
- Επιδιώκουμε την επίδραση που μας ασκεί το άτομο που φιλάμε
- Θέλουμε να γίνουμε προκλητικοί
- Θέλουμε να προχωρήσουμε σε ερωτική επαφή
- Θέλουμε να εκφράσουμε την αγάπη μας
Ποιον άλλο στόχο επιδιώκουμε με ένα φιλί
- Ήμασταν θυμωμένοι με το ταίρι μας κι έτσι φιλήσαμε κάποιον άλλο
- Θέλαμε να νιώσουμε ίσοι
- Θέλαμε αύξηση ή προαγωγή
- Θέλαμε να προκαλέσουμε τους γονείς μας
- Θέλαμε μία χάρη
- Ανταγωνιζόμασταν κάποιον άλλον για να «κατακτήσουμε» το αντικείμενο του πόθου μας
- Θέλαμε να τιμωρήσουμε τον εαυτό μας
- Θέλαμε να ενισχύσουμε την φήμη μας
- Θέλαμε να γίνουμε δημοφιλείς
- Θέλαμε να πληγώσουμε/ντροπιάσουμε κάποιον
- Θέλαμε να κάνουμε κάποιον να ζηλέψει
Όταν συγκρίθηκαν τα κίνητρα επίτευξης στόχου με τα σεξουαλικά κίνητρα, όπως αναμενόταν φάνηκε πως τα φιλιά της πρώτης κατηγορίας ήταν πολύ πιο συχνά από τη δεύτερη.
Όσο για το ρόλο των φύλων, τα αποτελέσματα κατέδειξαν πως δεν υπήρξαν διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά τη συχνότητα ή την απόλαυση από τα φιλιά που έδωσαν ή πήραν. Αυτή η έρευνα δεν συμφωνεί με την επικρατούσα άποψη ότι οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα φιλιά ή άλλη σεξουαλική συμπεριφορά για να πετύχουν στόχους που δεν σχετίζονται με το σεξ.
Παρότι το φιλί είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας οι άνθρωποι εξακολουθούμε να έχουμε περιορισμένη κατανόηση ως προς το γιατί φιλάμε. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το φιλί δεν είναι πάντα σχετικό με το ρομάντζο. Πολλές φορές αιτία και κίνητρο του φιλιού είναι κάποιο ερωτικό ενδιαφέρον, αλλά κάποιες φορές η ανασφάλεια ή η ανάγκη επίτευξης ενός στόχου ωθεί τους ανθρώπους σε αυτό το μέσο.