Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και το Ινστιτούτο Καρκίνου IFOM του Μιλάνου, ανακάλυψαν ότι μια δίαιτα στα μέτρα νηστείας θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου όταν συνδυάζεται με πρόσληψη βιταμίνης C.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι ο παραπάνω συνδυασμός καθυστέρησε την εξέλιξη του όγκου σε πειραματόζωα με καρκίνο του παχέος εντέρου ενώ σε κάποια η νόσος φάνηκε να υποχωρεί. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Valter Longo, διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροζωΐας στη Σχολή Γεροντολογίας Leonard Davis του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τεχνών, Επιστημών και Γραμμάτων του Dornsife Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια «για πρώτη φορά, μια μη χημική παρέμβαση -ο συνδυασμός υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης C με μια δίαιτα στα πρότυπα διατροφής για αντιγήρανση- αποδείχτηκε αποτελεσματική στην καταπολέμηση του επιθετικού καρκίνου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον μη βιώσιμο για τα καρκινικά κύτταρα».

Σε αρχικό στάδιο, οι ερευνητές εξετάζοντας μεμονωμένα τη δράση της νηστείας και της βιταμίνης C, παρατήρησαν πως περιόρισαν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προκάλεσε θάνατο σε μερικά μόνο καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, ο συνδυασμός τους εξολόθρευσε σχεδόν το σύνολο των καρκινικών κυττάρων.

Νηστεία, βιταμίνη C και χημειοθεραπεία

Οι μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο των καρκινικών κυττάρων, το ογκογονίδιο KRAS, είναι η βασική ένδειξη για την αντίσταση του καρκίνου στη φαρμακευτική αγωγή, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς. Πρόκειται για μεταλλάξεις που συμβαίνουν στο ένα τέταρτο του συνόλου στων περιπτώσεων καρκίνων του παχέος εντέρου.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως ο υπό έρευνα συνδυασμός έδειξε να δρα επιθετικά στα καρκινικά κύτταρα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Συγκεκριμένα, μια θεραπεία με βιταμίνη C ωθεί τα μεταλλαγμένα ογκογονίδια KRAS να προστατεύσουν τα καρκινικά κύτταρα αυξάνοντας τα επίπεδα παραγωγής της φερριτίνης, μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει τον σίδηρο. (Καρκινοπαθείς με υψηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης έχουν χαμηλότερο δείκτη επιβίωσης). Μειώνοντας τα επίπεδα φερριτίνης, οι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν την τοξικότητα της βιταμίνης C απέναντι στα καρκινικά κύτταρα.

Στο σημείο αυτό έρχεται να συμπληρώσει την αντικαρκινική δράση της βιταμίνης C η διατροφή, μέσω της ρύθμισης των επιπέδων σιδήρου και των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στο οξειδωτικό στρες. Όπως σημείωσε η Maira Di Tano, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Ογκολογίας IFOM-FIRC στο Μιλάνο, προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής ομάδας είχαν δείξει ότι η νηστεία επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου και καθιστά τη χημειοθεραπεία πιο αποτελεσματική, προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα από τις συνακόλουθες παρενέργειες.

Δεδομένου ότι μια διατροφή όπως η νηστεία αποτελεί πρόκληση για τους καρκινοπαθείς, οι ειδικοί προτείνουν ως μια ασφαλέστερη και πιο εφικτή επιλογή μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, βασισμένη σε φυτικής προέλευσης τροφές.

Κλείνοντας, η επιστημονική ομάδα εξέφρασε την εκτίμηση πως ο καρκίνος θα αντιμετωπιστεί εντέλει με φάρμακα χαμηλής τοξικότητας, κατά τον τρόπο χρήσης των αντιβιοτικών για τη θεραπεία λοιμώξεων, τα οποία εξοντώνουν συγκεκριμένα βακτήρια και μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα αντίστοιχα φάρμακα εάν αποδειχθούν μη αποτελεσματικά. Προς το παρόν, πέντε τουλάχιστον κλινικές μελέτες διενεργούνται σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και καρκίνο του προστάτη, με σκοπό την διερεύνηση της δράσης του συνδυασμού της νηστείας με διάφορα αντικαρκινικά φάρμακα.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα βακτήρια που σχετίζονται με πολύ υψηλό κίνδυνο

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει το αναπνευστικό

Τι να κάνετε μια μέρα το μήνα για πιο γερή καρδιά και περισσότερα χρόνια ζωής