Νέα έρευνα που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων (ECCMID), προσκομίζει σημαντικά ευρήματα σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον τρόπο που συνδέεται με βακτηριαιμίες από συγκεκριμένα αναερόβια βακτήρια.

Αναερόβια είναι τα βακτήρια που δεν απαιτούν οξυγόνο για την ανάπτυξή τους και ευδοκιμούν σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου εντέρου, τα οποία συνήθως δεν προκαλούν άμεσα λοιμώξεις. Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει τη σχέση μεταξύ στρεπτόκοκκων της ομάδας D (Bovis), το Clostridium septicum, και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ πρόσφατα ευρήματα συνέδεσαν αυτόν τον τύπο καρκίνου με  διαφορετικών ειδών βακτήρια όπως το Fusobacterium nucleatum.

Με επικεφαλής τον Δρ. Ulrik Stenz Justesen από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Odense της Δανίας, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια μελέτη κοόρτης, βασισμένη σε δεδομένα από αιμοκαλλιέργειες περισσότερων από 2 εκατομμύρια ασθενών, από δύο περιοχές της Δανίας για το χρονικό διάστημα 2007-2016.

Κατόπιν σύγκρισης των αποτελεσμάτων από τις αιμοκαλλιέργειες με τα περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου από το Εθνική Βάση Δεδομένων για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου της Δανίας, διαπίστωσαν συσχετισμό μεταξύ πρόσφατων περιστατικών και μόλυνση του αίματος από τα συγκεκριμένα αναερόβια βακτήρια. Πρέπει να αναφερθεί πως, έως το 2018, η έρευνα για τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου περιοριζόταν στη σχέση του με βακτήρια των ειδών Bacteroides, Clostridium και Fusobacterium, και τη σύγκρισή τους με τους στρεπτόκοκκους της ομάδας Bovis,το Escherichia coli και το Staphylococcus aureus σε δείγματα αίματος που δεν είχαν προσβληθεί από παθογόνα βακτήρια, σε αντιστοιχία ηλικίας και φύλου για την πειραματική ομάδα και την ομάδα ελέγχου.

Τα δεδομένα περιελάμβαναν 45.760 περιστατικά βακτηριαιμίας, εκ των οποίων 492 (1,1%) συνδέθηκαν με εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου μετά τη βακτηριακή λοίμωξη, με τα 241 (0,5%) σε διάστημα ενός έτους. Συγκεκριμένα:

  • η μόλυνση από Clostridium septicum συσχετίστηκε με 42 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μέσα σε ένα έτος (0,5% των καρκίνων της ομάδας ελέγχου χωρίς βακτηριαιμίες έναντι του 20,8% εκείνων που είχαν μολυνθεί από το συγκεκριμένο βακτήριο) και συνολικά 21 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο (1,1% έναντι 22,6% αντίστοιχα)
  • το Bacteroides ovatus συνδέθηκε με 13 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μέσα σε ένα έτος (0,5% για την ομάδα ελέγχου έναντι 6,7% των πασχόντων από βακτηριαιμία) και κατά έξι φορές υψηλότερο κίνδυνο συνολικά (1,1% έναντι 6,7% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ασθενείς με βακτηριαιμίες από συγκεκριμένα αναερόβια βακτήρια, κινδυνεύουν να νοσήσουν από τον συγκεκριμένο καρκίνο έως και 42 φορές σε σύγκριση με ασθενείς των οποίων η βακτηριαιμία προκλήθηκε από αερόβια βακτήρια όπως το E.coli ή το S.aureus.

Ο επικεφαλής της έρευνας σημείωσε πως η λοίμωξη του αίματος από τέτοια αναερόβια βακτήρια, προκαλείται συνήθως από ρωγμές στο εντερικό τοίχωμα, οι οποίες πιθανώς να οφείλονται στον καρκίνο. Ωστόσο, επεσήμανε μια αβεβαιότητα, αν δηλαδή τα βακτήρια ευθύνονται για τη γέννηση του καρκίνου του παχέος εντέρου ή εάν οι συγκεκριμένες βακτηριαιμίες προκαλούνται από τον καρκίνο, και υπογράμμισε πως η παρουσία τέτοιων αναερόβιων βακτηρίων στο αίμα σε συνδυασμό με προχωρημένη ηλικία, δείχνουν την ανάγκη εξέτασης του ασθενούς για καρκίνο παχέος εντέρου.

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Πέντε SOS tips που προλαμβάνουν τη νόσο

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η καθημερινή συνήθεια που μειώνει κατά 39% τον κίνδυνο

Νέο απλό τεστ από χαρτί εντοπίζει βακτηριακές λοιμώξεις