Ένα απλό τεστ σάλιου που ανέπτυξαν επιστήμονες βιοεπιστημών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland ανίχνευσε καρκίνο του στοματοφάρυγγα σε πρώιμο στάδιο σε άτομο που δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα και κανένα κλινικό δείγμα καρκίνου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική δημοσίευση στο Frontiers in Oncology.

Το μη επεμβατικό τεστ, που θεωρείται το πρώτο του είδους του παγκοσμίως, συνέλεξε DNA του ιού HPV από δείγμα σιέλου ενός μολυσμένου αλλά υγιούς ατόμου. Η λοίμωξη από HPV είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη αιτία καρκίνου του στοματοφάρυγγα (αμυγδαλές και η περιοχή στη βάση της γλώσσας στον φάρυγγα).

Η σειρά από τεστ σάλιου αύξησαν την επαγρύπνηση και ανίχνευσαν τον καρκίνο πριν το άτομο εκδηλώσει συμπτώματα. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αφαίρεση των αμυγδαλών, οι οποίες είχαν καρκινικό όγκο 2 χιλιοστών, μέσω τοπικής χειρουργικής επέμβασης», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Chamindie Punyadeera και συμπληρώνει:

«Τα περιστατικά ατόμων με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του στοματοφάρυγγα λόγω HPV βρίσκονται σε αύξηση στις ανεπτυγμένες χώρες και, δυστυχώς, διαγιγνώσκονται όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με τους ασθενείς να χρειάζονται πολύπλοκες και ιδιαίτερα επώδυνες θεραπείες». Ο Δρ. Punyadeera είναι το άτομο που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας πίσω από την ανάπτυξη του εν λόγω τεστ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας μελέτης σχετικά με την επικράτηση του ιού HPV και συγκεκριμένα του τύπου 16, του παθογόνου στελέχους που σχετίζεται με τους στοματοφαρυγγικούς καρκίνους, η οποία περιελάμβανε 665 υγιή άτομα.

Για να γίνει το τεστ, το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να δώσει ένα δείγμα υγρών του στόματος. Αν το τεστ δείξει DNA του ιού HPV-16, επαναλαμβάνεται, και αν η παρουσία του HPV-16 εμμένει μετά την πάροδο μιας συγκεκριμένης περιόδου, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης υποκείμενου καρκίνου.

«Το άτομο που αναφέρουμε εμείς στη μελέτη είχε DNA θετικό στον HPV-16 για 36 συνεχείς μήνες, με σταθερό αυξανόμενο αριθμό στελέχων του ιού HPV-16 στο DNA του μετά τον έλεγχο στους έξι, 12 και 36 μήνες. Ο ασθενείς βρέθηκε με πλακώδες καρκίνωμα μήκους 2 χιλιοστών στην αριστερή αμυγδαλή και υποβλήθηκε σε θεραπεία μέσω αφαίρεσης της αμυγδαλής. Αυτό έδωσε στον ασθενή υψηλές πιθανότητες ίασης με μια απλή και άμεση θεραπεία. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής δεν είχε κανένα στοιχείο HPV-16 στο DNA του σάλιου», εξηγεί ο ειδικός.

Ο καθηγητής Punyadeera επεσήμανε, ακόμη, πως πρόκειται για το πρώτο ιστορικά επιβεβαιωμένο περιστατικό διάγνωσης ασυμπτωματικού, κρυφού καρκίνου του στοματοφάρυγγα, που διαγνώσθηκε με τεστ σάλιου και ότι χρειάζονται εκτενέστερες μελέτες επαλήθευσης για να επιβεβαιώσουν το εύρημα.

«Η παρουσία αυτού του μοτίβου αυξημένου HPV στο DNA του σάλιου πρέπει να αξιολογηθεί ολοκληρωμένα, καθώς μπορεί να παράσχει ένα κρίσιμης σημασίας δείκτη για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Έχουμε, λοιπόν, την ελπίδα για ένα διαγνωστικό τεστ του καρκίνου του στοματοφάρυγγα και υπάρχει επείγουσα ανάγκη υλοποίησης μιας μεγάλης μελέτης για την επαλήθευση του τεστ και την ανεύρεση του κατάλληλου μονοπατιού αξιολόγησης για τους ανθρώπους με εμμένοντα δείγματα HPV στο DNA του σάλιου τους», καταλήγει ο Δρ. Punyadeera.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος: Το εμβόλιο που προλαμβάνει το 92% των κρουσμάτων

HPV: Αποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας