Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας όταν δεν ανιχνεύεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι σπάνιος, αλλά πολύ πιο επιθετικός και επικίνδυνος. Είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, με περισσότερες μεταστάσεις και μειωμένη επιβίωση. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μίας μελέτης που έγινε από το ISGlobal, που υποστηρίζεται από τη Νοσοκομειακή Κλινική «La Caixa» και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός τύπου καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως και αποτελεί κύρια  αιτία θνησιμότητας. Η μόλυνση από τον HPV (ειδικά ορισμένους γονότυπους) είναι ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης καρκίνου. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό περιστατικών είναι HPV- αρνητικό. Δεν είναι ξεκάθαρο ωστόσο αν αυτοί οι όγκοι αντιπροσωπεύουν μία ξεχωριστή υποκατηγορία καρκίνου, με διαφορετικά κλινικά και προγνωστικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτή τη μελέτη, η ομάδα καθοδηγήθηκε από τον ερευνητή Jaume Ordi, ο οποίος ανέλυσε όγκους από 214 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και νοσηλεύτηκαν στη Νοσηλευτική Κλινική της Βαρκελώνης μεταξύ του 2012 και του 2015 και παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια. Χρησιμοποιώντας μία ενισχυτική εξέταση υψηλής ευαισθησίας, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 10% των όγκων που αναλύθηκαν ήταν HPV- αρνητικοί. Οι γυναίκες με αυτό τον τύπο του όγκου είχαν διαγνωστεί σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, είχαν υψηλότερο ποσοστό μετάστασης στους λεμφαδένες και ο μέσος όρος επιβίωσης ήταν ο μισός συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν HPV- θετικούς όγκους.

«Αυτά τα αποτελέσματα επικυρώνουν προηγούμενες μελέτες που κάναμε σε μικρότερο πληθυσμό ασθενών», εξηγεί ο Ordi. «Η νέα μελέτη επικυρώνει ότι οι HPV- αρνητικοί όγκοι, αντιπροσωπεύουν ένα πιο επιθετικό τύπο καρκίνου με χειρότερη πρόγνωση, η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κατά την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών».